Rosenborg Slot, 1
Fakta

Christian den Fjerdes lysthus

Af

Slottets historie går tilbage til 1606. Her opførte Christian den Fjerde et lysthus i sin nye park, Kongens Have. I dag står Rosenborg som en flot repræsentant for Christian den Fjerdes mange bygningsværker. Det er opført i nederlandsk renæssancestil af blandt…

Vis mere

Bidrag til Rosenborg Slot

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Som søskende vi dele

Tid / Periode 1606 1634
1 kommentar 0 anbefalinger

Anne of Denmark blev født i 1574 og var Christian den Fjerdes storesøster. De to søskende tilbragte deres tidlige barndom sammen og havde efter sigende et nært forhold til hinanden. De holdt kontakten, også efter at hun i 1590 blev gift med James den Sjette af Skotland (senere James den Første af England og Irland). Bror og søster delte blandt andet en stærk interesse for musik og arkitektur. Flere berømte arkitekter og kunstnere arbejdede for dem begge. Inigo Jones arbejdede først for Christian den Fjerde i Danmark og senere i England for Dronning Anne, hvor han lavede iscenesættelser til kongelige fester. Senere stod kunstneren for kostbare udbygninger af Somerset House, der var dronningens bolig i London, og Queen Annes House i Greenwich, som er et af de vigtigste byggerier fra perioden. Jones var tilsyneladende med til at binde de to kongehuse sammen. Han var med den engelske delegation, der i 1604 tog til Danmark for at deltage i prins Christians barnedåb. Kong James var drengens gudfar, og ved dåben skænkede han Christian den Fjerde den engelske hosebåndsorden. Den er det stærkeste symbol på de tætte forbindelser mellem Danmark og Storbritannien, det kongelige giftermål skabte. Ordenen kan i dag beundres i skatkammeret på Rosenborg – som den ældste af sin art i verden.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Inge Heede Hertoft
, for mere end 8 år siden

Kongehuset har været udsædvanlig længe om at levere Horsebåndsordenen tilbage til det engelske kongehus. Den skulle faktisk have været sendt retur ved kongens død i 1648.

Bidrag til Rosenborg Slot

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (2)

Kongens mystiske musikanter

I 1634 fik Christian den Fjerde besøg af den franske gesandt grev d’Avaux. Greven var udsendt af …

Som søskende vi dele

Anne of Denmark blev født i 1574 og var Christian den Fjerdes storesøster. De to søskende…

Billeder (5)