Rosenborg Slot, 1

Christian den Fjerdes lysthus

Af

Slottets historie går tilbage til 1606. Her opførte Christian den Fjerde et lysthus i sin nye park, Kongens Have. I dag står Rosenborg som en flot repræsentant for Christian den Fjerdes mange bygningsværker. Det er opført i nederlandsk renæssancestil af blandt…

Bidrag til Rosenborg Slot

Kongens mystiske musikanter

4 kommentarer 2 anbefalinger

I 1634 fik Christian den Fjerde besøg af den franske gesandt grev d’Avaux. Greven var udsendt af Ludvig den Trettende. Under samtalen med D’Avaux gjorde Christian den Fjerde et diskret tegn. Ud af skjulte åbninger i gulvene strømmede musik fra kongens musikanter, som spillede og sang i etagen under salen. Var historien sand, eller var der pyntet på den? Gåden om grevens audiens på Rosenborg blev først løst flere århundreder senere. Der var ingen spor af installationerne, og der var usikkerhed om, hvor i slottet episoden havde fundet sted. Først da skatkamrene blev udvidet i 2005, fandt håndværkerne tre lydkanaler, der førte op til Christian den Fjerdes vinterstue. Kanalerne er blevet genåbnet, og et par gange om året bliver der spillet koncert med skjulte musikanter.

Merete Sanderhoff
, for mere end 8 år siden

Tusind tak for spændende musikhistorie - dejligt at få uddybet med linket til Musikalsk byvandring! For de, der har fået lyst til at lytte til lyden af Chr. 4's musikalske verden, er her et par links til nogle af de komponister, der nævnes i artiklen: Palestrina: http://www.youtube.com/watch?v=Nsw1kdLqfec Orlando di Lasso: http://www.youtube.com/watch?v=QDghDwMhOP8 Gabrieli: http://www.youtube.com/watch?v=2PcoFcc4V0E Monteverdi: http://www.youtube.com/watch?v=XypmhRVwgHA Mogens Pedersøn: http://www.youtube.com/watch?v=NNDVZYNiy8w Orazio Vecchio: http://www.youtube.com/watch?v=XWSlhub42Ho Michael Praetorius: http://www.youtube.com/watch?v=b3SDY3ngKfU John Dowland: http://www.youtube.com/watch?v=SEMS3vwxWtc Heinrich Schütz: http://www.youtube.com/watch?v=Ed4d4fqlRAs

Eva Riemer
, for mere end 8 år siden

Hvis du vil vide mere om de skjulte musikanter og livet på Rosenborg, kan du læse romanen "Musik og stilhed" af Rose Tremain (Forlaget Viva, 2000). Hovedpersonerne er Christian den IV og den engelske lutspiller Peter Claire, der bliver ansat ved det kongelige orkester. Kongen er i økonomisk knibe, og hans kone, Kirsten Munk, er ham utro. I slottets kælder sidder de frysende musikanter, mens rigets og ægteskabets dramaer udspiller sig i de forgyldte sale.

elly

Jeg har hørt den samme historie, men da gjaldt det for Eremitagen ude i Dyrehaven

Kristoffer Brinch Kjeldby
, for mere end 9 år siden

Det er en fantastisk historie. Vi har en side hvor man kan læse mere om Christian den 4. hofmusik: http://www.kb.dk/da/nb/tema/webudstillinger/Musikalsk_byvandring/Rosenborg_slot.html

I 1634 fik Christian den Fjerde besøg af den franske gesandt grev d’Avaux. Greven var udsendt af …

Som søskende vi dele