Rosenholm

Slægtsgård i snart 500 år

Af

Herregården Rosenholm på Djursland er oprettet af adelsmanden Jørgen Rosenkrantz i 1559 på et sted, hvor der havde været en lille herregård i 1400-tallet. Herregården har tilhørt hans efterkommere lige siden, men er i dag en stiftelse. Jørgen Rosenkrantz lod…

Bidrag til Rosenholm

En lærd mand og to regeringschefer

1 kommentar 0 anbefalinger

Den bedst kendte ejer af Rosenholm er ”Lærde Holger” Rosenkrantz, der levede 1577-1642. Som ung var han et intellektuelt vidunderbarn, og som voksen holdt han nogle år uofficiel skole på Rosenholm, siden kaldt Jyllands første universitet. Han fik en høj post i rigets styre, men trak sig tilbage til teologiske studier. Lærde Holger er værd at huske, men det er akademisk arrogance at glemme hans far Jørgen Rosenkrantz og sønnesøn Iver Rosenkrantz. De var begge regeringsledere, henholdsvis i 1590’erne og 1730’erne. Jørgen Rosenkrantz skabte Rosenholm i det ydre og Iver Rosenkrantz lod det omkring 1740 ombygge i barokstil indvendigt og købte meget af inventaret. Rosenholm er mindst lige så meget regeringschefernes som teologens hus.

Bendt Lund Nielsen

Har i sin tid cyklet forbi Rosenholm. Desværre ikke været indenfor!