Roskilde Domkirke
Fakta

Fra trækirke til totårnet katedral

Af

Roskilde Domkirke blev født som en trækirke rejst af Harald Blåtand. I 1030’erne blev træet skiftet ud med en frådstenskirke opført af Knud den Stores søster Estrid. Et halvt århundrede senere byggede bisp Svend Nordmand en ny, større frådstenskatedral.…

Vis mere

Bidrag til Roskilde Domkirke

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Find Harald

Tid / Periode 987 1475
3 kommentarer 2 anbefalinger

I fire af pillerne i Roskilde Domkirke er der efter sigende indemuret knogler fra kirkens første velyndere blandt andet Estrid og Harald Blåtand. Søjlen med Estrids knogler er blevet undersøgt. Her fandt man ganske rigtigt et kvindekranium, men formodentlig ikke Estrids. Til gengæld var der ingen knogler i Harald Blåtands pille. Blåtand blev dræbt omkring 987 under krigen mod sønnen Svend Tveskæg. Århundredet efter skriver Bremerklerken Adam, at hæren havde ført Haralds lig til danernes kongesæde i Roskilde. Men det er meget usikkert, om Harald overhovedet er begravet i Roskilde. Da han døde, herskede Svend over det meste af landet. Derfor er det ikke sandsynligt, at Haralds mænd overhovedet kunne komme til at begrave ham i Roskilde. Det er fortsat uopklaret hvor Harald er.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (3)

Jesper
, for mere end 11 år siden

Historien / sagnet siger at Harald Blåtand blev begravet i sin kirke. Kirken var på det tidspunkt en trækirke i det nuværende Roskilde. Efter han blev begravet der er der Domkirken bygget om, bygget til og brændt mange gange og hvergang er det sket oven på det sted hvor trækirken lå. Omkring 1689 bliver hølkoret lavet om til begravelsesområde og blev også gravet ud til en kælder under højkoret i Domkirken og der er, med stor sandsynlighed, de sidste spor efter den oprindelige trækirke og Blåtands hvilested blevet ødelagt.

Bendt Lund Nielsen
, for mere end 12 år siden

Ja, besøg Roskilde og alle de andre domkirker. Har bl.a. besøgt Århus og Viborg Domkirker.

Inge Hertoft
, for mere end 13 år siden

Jeg kan faktisk ikke helt forstå, at det skulle være helt ukendt, hvor Harald Blåtand ligger begravet. Jeg troede, det var ret sikkert, han lå i den ene Jellinge-høj?!?

Bidrag til Roskilde Domkirke

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Find Harald

I fire af pillerne i Roskilde Domkirke er der efter sigende indemuret knogler fra kirkens første…

Billeder (10)

Videoer (1)

  • Video