Medtag fortællinger fra stederne Udskriv
1001 fortællinger om Danmark Kulturarvsstyrelsens logo

Længde: 187.7 km Varighed: 2 timer 45 min. (Bil)

Rutevejledning

Fortællinger på ruten

Restaurant Sælhunden

Fakta

Restaurant Sælhunden ligger i Ribes centrum med udsigt over Ribe Å. Restauranten ligger i et bindingsværk hus bygget i 1600-tallet af Peter Ingvard Søndergaard. Hans initialer (PISØ) står stadig over indgangsdøren. Bygningen har gennem tiden haft mange funktioner. Den har været brugt som gård med tilhørende staldbygninger, skomager og kro af flere omgange. Det fortælles desuden, at svigerforældrene til én af Ribes hekse, Maren Splids, har boet i bygningen. I 1969 blev Sælhunden igen til restaurant, da den blev indviet den 1. april af restauratør Bertha Nordahl.

Offentligt tilgængelig

Hekseproces i Ribe

Fortællingen skrevet af

Maren Splids var en respekteret kvinde fra Ribes borgerskab. I 1637 blev hun anklaget for at være troldkvinde af Didrik Skrædder. Han var muligvis misundelig på Marens mands succes som skrædder. Didrik påstod, at Maren var kommet ind til ham om natten. Hun havde holdt ham og blæst ham i halsen. Han var blevet syg og hans opkast, som efter sigende så mærkelig ud, var det vigtigste bevis i sagen. Maren blev frikendt, men i 1639 havde Didrik skaffet seks nye anklagere blandt byens fattigste borgere. Hun blev dømt af på baggrund af deres fantasifulde anklager. Marens mand indankede domme til landsretten i Viborg, hvor Maren blev frikendt for trolddom. Lensmanden på Riberhus indklagede imidlertid dommen til højesteret. Kong Christian den 4. førte Maren til Blåtårn, hvor hun tilstod efter tortur. Maren blev dømt på baggrund af tilståelserne og den 8. november 1641 blev hun brændt på Galgebakken i Ribe.

Brødremenighedens Hotel

Royale festlokaler

Af

Brødremenighedens Hotel i Christiansfeld er et af landets ældste hoteller. Det blev grundlagt i 1773 og var en af de første fire bygninger i byen. Brødrene i menigheden stammede oprindeligt fra det, der i dag udgør Tjekkiet. De var lægmænd, som drog rundt for at lave kristent missionsarbejde. Kong Christian den Syvende gav Brødremenigheden tilladelse til at rejse en by, som kunne være et kristent samlingssted. Kongen ønskede, at byen blev et center, der kunne hjælpe landets industri og håndværk frem. I en tid, hvor byplanlægning ellers var ret ukendt, viste planlæggerne af den nye by, hvordan moderne byer kan opføres. Christiansfeld fik brede lige gader og et grønt område midt i byen. Brødremenighedens Hotel har gennem tiden lagt gulv til prominente fødselsdagsfester. Kong Frederik den Syvende og Grevinde Danner holdt deres 50 års fødselsdag på hotellet i 1858. Grevinden skænkede efterfølgende hotellet en lysekrone, som stadig hænger i hotellets kongesal. Regningen og menuen fra den royale fødselsdagsfest kan også ses på hotellet i dag.

Historisk nederlag sluttede på værelse syv

Tid / Periode: 1773 -

Klokken tre om natten den 18. juli 1864 underskrev den danske oberst Kaufmann og den preussiske oberstløjtnant Stiele en våbenhvileaftale på Brødremenighedens Hotel. Det skete i det, der i dag hedder våbenhvileværelset, værelse nummer syv. Våbenhvilen skulle gælde indtil 31. juli kl. 12.00 1864. Krigen med Danmark på den ene side og Preussen og Østrig på den anden havde været et sviende nederlag til danskerne. I løbet af et halvt år blev danskerne nedkæmpet med stormen på Dybbøl den 18. april og senere erobringen af Als den 1. juli. Da våbenhvilen var sikret på Brødremenighedens Hotel, gik Danmark ind i fredsforhandlingerne med Preussen og Østrig. De fandt sted i Wien, hvor Preussens leder, Otto von Bismarck, sad med ved forhandlingsbordet. Forhandlingerne resulterede i, at Sønderjylland kom under preussisk styre og først i 1920 blev genforenet med Danmark.

Falsled Kro

Falsled Kro

Fra brændevin til benzintank

Af

Falsled Kros historie er broget. I 1744 fik Grev Reventlow kongelig bevilling til at holde værtshus og brygge brændevin på stedet. Siden har kroen blandt andet huset en købmandsbutik, en benzintank og dannet ramme om byens skibsfart. Den har også været et sommerpensionat med keglespil, dansemusik og biograf. I 1893 blev kroen midlertidigt omdøbt til ’Falsled Badehotel’, og det bedre borgerskab kunne komme på sommerophold med fuld pension for tre kroner om dagen. I 1969 overtog Lene og Sven Grønlykke stedet. De har siden renoveret kroen.

Fra eksotisk kro til gastronomisk succes

Tid / Periode: 1744 -

I 1970’erne var tiden løbet fra sovs og kartofler på Falsled kro. Derfor besluttede ægteparret Grønlykke at genåbne kroen som med et køkken med en international gastronomisk profil. Køkkenchefen var fransk, og fliserne på væggen var spanske. Den eksotiske kro fik hurtigt succes. Med kroens stemningsfulde egenart og Jean Louis Lieffroys kogekunst gjorde den sig bemærket, også udover landets grænser. De gastronomiske ambitioner er stadig i top, selvom Jean Louis forlod stedet i januar 2009.

Vester Skerninge Kro

Vester Skernings Kro

Kro på kirkepladsen

Af

Pladsen ved kirken har gennem mange hundrede år været et naturligt samlingspunkt for landsbyboerne i Vester Skerninge på Sydfyn. Pladsen blev ikke mindre populær blandt lokale og tilrejsende, da der blev opført en kro ved den. I de gamle tingbøger kan man læse, at den første kroejer, Anders Kromand, opførte Vester Skerninge Kro i 1772. Kroen blev i samme families eje i 116 år. Kroen fik kongeligt privilegium mellem 1790 og 1800. Vester Skerninge Kro var blandt de første bygninger i Danmark, der blev fredet, da fredningsloven i blev vedtaget i 1918. I midten af 1800-tallet fik kroen en ny aktivitet som brevsamlingssted og senere postekspedition. Og i begyndelsen af 1900-tallet kunne lokale og rejsende svinge bowlingkuglerne på kroen. Bowlingbanen var af bindingsværk. Den forsvandt i 1935, hvor flere af kroens bygninger blev revet ned. I 1970’erne blev den køkkenbygning, man ser i dag, opført. I 2009 overtog af Lars og Susanne Thude kroen. De driver den under mottoet ”Vester Skerninge Kro – hygge og ro”.

Kulørte lamper for kongen

Tid / Periode: 1772 -

Vester Skerninge kro har været landsbyens samlingssted i mange hundrede år. Her har kromænd gennem tiderne hygget om deres gæster med god mad og drikke. Her holdt bønderne deres store fester eller mødtes for at drøfte tidens aktuelle problemer. Både dem, der berørte den store verden, og dem af mere lokal interesse. Der kan berettes om fornemme besøg i de gamle krostuer. Et af de ældst beskrevne stammer fra 1788, da Frederik den Sjette besøgte Vester Skerninge. I 1840 fik kroen igen royalt besøg. Det skete den 28. september, da den nyvalgte Kong Christian den Ottende med sin gemalinde havde været i Fåborg i anledning af indvielsen af byens nye rådhus. I Vester Skerninge var der ved kroen rejst en æresport med kulørte lamper. Unge karle red majestæterne i møde med lygter, og ved ankomsten til kroen holdt den lokale sognepræst en velkomsttale. Om aftenen tog kongeparret af sted igen til hest mod Svendborg fulgt på vej af et fakkeltog.

1001 fortællinger om Danmark

Kulturstyrelsen