Medtag fortællinger fra stederne Udskriv
1001 fortællinger om Danmark Kulturarvsstyrelsens logo

I vikingernes spor gennem Danmark Vest

Følg i vikingernes spor gennem Danmark - fra nord til syd, øst til vest, og få fortællingen om vikingerne. Ruten er den ene halvdel af en samlet rute gennem Danmark, som fortsætter med "I vikingernes spor gennem Danmark Øst".

Rutefakta

Længde: 0 km Varighed: 0 min. (Bil)

Rutevejledning

Fortællinger på ruten

Museet Ribes Vikinger

Offentligt tilgængelig

Museet Ribes Vikinger - i vikingernes spor gennem Danmark

Fortællingen skrevet af

Tid / Periode: 700 - 850

Et besøg i nutidens Ribe er også et besøg i vikingernes Ripa. Når du går ad Sct. Nikolaj Gade mod Museet Ribes Vikinger, træder du dine skridt nøjagtig samme sted, som vikingerne trådte på deres vej mod datidens markedsplads. For under nutidens vej ligger vikingernes trævej fra 700-tallet, og under museet ligger markedspladsen. På grund af den udviklede Ribe sig til Danmarks første by og én af Vesteuropas vigtige handelsbyer i vikingetiden. På handelspladsen tog vikingetidens ripensere imod fremmede købmænd og specialiserede håndværkere fra nær og fjern. Det gav en helt speciel kultur- og vareudveksling; frankisk glas og vulkansk basaltsten fra Rhinområdet blev omladet og handlet videre, mens halvfabrikata og råmaterialer som metalbarrer, glas, horn og tak blev forvandlet til smykker, perler og kamme i metalstøberens, perle- og kammagerens værksteder på markedspladsens parceller. Gå på opdagelse i de arkæologiske fund, som disse mennesker, deres håndværk, handel og dagligdag har efterladt. Dyk ned i den viden, som udstillingen folder ud for dig, og fornem stemningen på markedspladsen en aprildag i år 800 i oplevelseshallen. På museet er der mulighed for at se en film om vikingerne, og der er fokus på familieaktiviteter i ferier. Find ud af mere i museets kalender. Du kan også gå med på byvandringen VikingWalk og få fortællingen om vikingernes liv og død i Ribe, præcis hvor det foregik. Du får undervejs genstande i hånden dér, hvor de er fundet.

Ribe VikingeCenter

Ribe VikingeCenter langhus

Ribe VikingeCenter

Ribe VikingeCenter - i vikingernes spor gennem Danmark

Tid / Periode: 710 - 980

Vølven råber dig an med høj og klar røst: "Runerne har et godt råd til dig, hvis du vil det!". Pottemageren, der er på vej hen til havnen med en kurv tung af sortbrændt lertøj, kigger forskrækket op, da et par unger løber ind foran hende. De stivner foran smedjen, hvor bygmesteren er ved at samle sig mod til at få trukket en skidt tand ud med sortsmedens tang. Du er trådt tilbage i tid og ind i vikingernes travle handelsby Ripa, hvor de handlende på markedspladsen falbyder deres varer, mens glasperlemageren koncentreret sidder bukket over sit arbejde. På Ribe VikingeCenter er hverdagen i vikingetidens Danmark spillevende, og du kan udfordre sanserne på en spændende opdagelsesrejse i forskellige miljøer. Oplev knap 300 års samfundsudvikling i dit eget tempo. Følg livet i Ripa, spil op og spil med - hos gæstgiverfamilien, som tager imod de handlende fra nær og fjern, og når konflikter bliver løst i Tinghusets store sal. Drag til storbondens gård og mærk varmen fra ildstedet med duften af tørrede urter og fugtige uldtæpper i næsen. En rig mand som storbonden ejer også heste, en stald med kvæg og andre husdyr, haver og marker. De rekonstruerede miljøer er baseret på arkæologiske udgravninger gjort i og omkring Ribe, og indbefatter markedspladsen, Ripa Havn, Ripa By, Storgården og snart også Ansgars Kirke fordelt på oplevelsescentrets naturskønne område. Med kirken tilføjes et vigtigt kapitel om vikingetidens samfund, overgangen fra troen på de nordiske guder til kristendommen. Hele sæsonen byder centret på en lang række prøv-selv aktiviteter. Skyd med langbue, mal mel til dit eget fladbrød, slå en Ripa-sølvmønt hos sølvsmeden, send børnene til krigertræning og meget mere. Se sæsonens fulde program i kalenderen.

Kongernes Jelling

Kongernes Jelling

Kongernes Jelling

Kongernes Jelling - i vikingernes spor gennem Danmark

Tid / Periode: 950 - 990

Palisaden stod snart færdig. 2.300 alen med egeplanker, næsten så høj som to fuldvoksne mænd tilsammen og synlig for tilrejsende fra lang afstand. Det ville rejse sig for deres øjne, kongens anlæg, Jellingdynastiets hjemsted og hans forældres sidste hvilested. Ingen skulle være i tvivl om hans magt og ambitioner. Harald Blåtand blev konge i en tid, hvor han ikke kunne vide sig sikker på at arve tronen. Nok var han søn af Gorm den Gamle og Dronning Thyra, men hans magt og ret måtte slås utvetydigt fast. Folk, som kom til Jelling, skulle rammes af forbavselse og forundring over Jellingdynastiets magt. Oplev Haralds magtmanifestation og lad dig fascinere af historierne i oplevelsescentret om de to store vikingekonger Gorm den Gamle og Harald Blåtand. Ude på området kan du fornemme dimensionerne af Danmarks største enkeltanlæg fra vikingetiden, som står tydeligt markeret i landskabet med gravhøjene og palisaden. Her har Harald og Gorm gået rundt for mere end 1000 år siden. Midt i anlægget står de to Jellingsten. Her optræder navnet Danmark for første gang, og Harald forkynder sin kristning af danerne, sin herkomst og praler af sine erobringer. Det er hans pressemeddelelse over sine præstationer og dokumentationen for grundlæggelsen af kongemagten i Danmark. Monumentområdet er et unikt stykke kulturarv, og optaget på UNESCO´s verdensarvsliste. I oplevelsescentret Kongernes Jelling kan du rejse tilbage til vikingetiden gennem historierne om Jellingdynastiets hovedpersoner, Gorm den Gamle, Dronning Thyra og Harald Blåtand. Sæt dig ved ilden, og lad skyggerne føre dig tilbage til vikingernes verden. Udforsk og tag del i den interaktive udstilling, hvor der er oplevelser for hele familien.

Bork Vikingehavn

Bork Vikingehavn

Bork Vikingehavn - i vikingernes spor gennem Danmark

Tid / Periode: 850 - 1100

Skibssiden slår blidt mod anløbsbroens træværk med hvert bølgeskvulp, og træet giver knirkende efter for hvert skridt. En kvinde vinker jer hen mod sig i retning af offerpladsen. Vølven skal til at starte blóten. Mød vikingerne og deres familier på Bork Vikingehavn, og oplev dagligdagen i et havnemiljø i vikingetidens Vestjylland for over 1000 år siden. Her er oplevelser for hele familien. Kig indenfor i husene og duft røgen fra ildstedet. Besøg havnen og skibet ved anløbsbroen, eller tænd et lys i trækirken til lyden af klokken i klokkestablen. Bork Vikingehavn giver et unikt indblik i vikingetidens familieliv og byggeskik i en lille landsby ved Ringsted Fjord. Huse, værksteder og kirken er rekonstrueret ud fra lokale arkæologiske fund, og du kan opleve, hvordan vikingerne har tilpasset sig vejret, de lokale råmaterialer og manglen på tømmer. Du kan også følge det nye møllebyggeri, hvor der bygges en rekonstruktion af en overfaldsmølle fra vikingetiden. Gennem sæsonen er der mange forskellige aktiviteter. Måske du har lyst til at bage fladbrød, prøve kræfter på krigerskolen eller tage på runejagt? Du kan også gå med på en guidet rundvisning eller bare nyde naturen ved vandkanten. Se det fulde program i sæsonens kalender.

Aggersborg og Vesthimmerland

Aggersborg

Aggersborg og Vesthimmerland - i vikingernes spor gennem Danmark

Tid / Periode: 970 - 980

Aggersborg var et imponerende syn ude fra skibene, når de kom sejlende ind gennem Limfjorden. Et enormt bygningsværk med vold og palisade beklædt med egetømmer har rejst sig for øjnene, en politisk magtedemonstration anlagt her, hvor verdenshandlen mellem øst og vest, nord og syd kunne kontrolleres. Oplevelsen af stedets strategiske betydning i vikingetiden får du stadig den dag i dag, når du står på stedet med vinden i ansigtet og duften af fjorden i næsen. Aggersborg er Danmarks største og tidligste ringborg, anlagt i slutningen af 970´erne, formodentlig under Harald Blåtand. En magtdemonstration opført ved selve livsnerven for verdenshandlen, der hvor Limfjorden åbner og forgrener sig. Placeringen betød, at Harald kunne kontrollere trafikken ikke alene gennem Limfjorden, men også landtransporten mellem områderne syd og nord for fjorden. Her samlede han sin leding forud for erobringerne mod nord, med kun en dagsrejse til Norges kyst. Vesthimmerland er historien om et magtlandskab. Arkæologiske fund fra området viser egnens tætte forbindelse til magten og den handelsrigdom, som knyttede sig til Limfjorden. Besøg Skivum kirke, og se den eneste runesten uden for Jelling, hvor Danmark nævnes ved navn. Den viser stedets tilknytning til Jellingdynastiet, rejst over en storbonde, som måske var kongens embedsmand her. På Vesthimmerlands Museum kan du se mønter fra Knud den Stores møntsted i Ørbæk, og genstande fra ryttergraven fra Næsby. Her var den gravlagte udstyret med et Ulfberth sværd, en af vikingetidens mest luksuriøse sværdklinger. Start dit besøg på Vesthimmerland Museum, og benyt det digitale kort over Vesthimmerland. Her får du et overblik over fund og lokaliteter i området til at lægge din helt egen rute.

Lindholm Høje Museet

Lindholm Høje

Lindholm Høje Museet - i vikingernes spor gennem Danmark

Tid / Periode: 700 - 1100

Han glippede med øjnene i morgensolen. Marken, han havde pløjet dagen før, for at gøre klar til byggen, var med nattens storm blevet dækket af flyvesand. Der ville komme mere. Han kunne allerede mærke vinden tage til. Han trak ærgerligt i tømmen, så hest og vogn langsomt satte i bevægelse, ind over marken og væk fra Lindholm Høje. Vikingerne boede på Lindholm Høje, dyrkede den nærliggende jord og begravede de døde på gravpladsen gennem århundreder, indtil sandflugten blev for voldsom. De mange stensætninger over brandgravene er siden gravet frem, og udgør nu er et imponerende syn i det smukke landskab. Mellem dem kan du se markeringer af vikingetidens landsby, hvis langhuse blev bygget oven på tidligere tiders grave. Fra gravpladsens højeste punkt kan du se ud over området og opleve, hvor vikingerne valgte at placere sig i landskabet. Himmerland var på den tid et ørige, hvor landsbyer, handelspladser og fæstningsanlæg var tæt forbundne via Limfjorden og åerne, og her opstod også nutidens Aalborg. I museet udstilling bliver du på en levende måde ført ind i vikingernes dagligdag. De arkæologiske fund fra Lindholm Høje foldes ud for dig, og fortæller historien om de mænd, kvinder og børn, som med stor dygtighed drev landbrug her. Her er hverdagslivet, som var grundlaget for vikingetiden. På den anden side af Limfjorden er det en særlig oplevelse at besøge det underjordiske museum, Gråbrødrekloster Museet, der ligger tre meter under nutidens gågade i Aalborg. Her fortæller de arkæologiske fund om vikingetidens handelsplads og det tidlige Aalborg. Ro en tur i den interaktive båd iført 3D briller, indtil sulten melder sig. Den kan du stille i caféen med dets ny nordiske fadebur.

1001 fortællinger om Danmark

Kulturstyrelsen