Medtag fortællinger fra stederne Udskriv
1001 fortællinger om Danmark Kulturarvsstyrelsens logo

På tur omkring 71 Nyhavn Hotel

Rutefakta

Længde: 4.2 km Varighed: 51 min. (Til fods)

Rutevejledning

Fortællinger på ruten

71 Nyhavn Hotel

Facaden
Fakta

Lodtrækning afgjorde husets skæbne

Af

71 Nyhavn Hotel ligger på hjørnet af Nyhavn og Københavns Havn med udsigt over vandet. Grunden var i 1700-tallet ejet af vintapper Jan van Osten, der havde tømmerplads og pakhus ud mod havnen. Desværre brændte huset ned i 1782. En ny dobbeltbygning blev opført i 1805 som et 14-fags pakhus af storkøbmanden Ole Bernt Suhr og kaptajn Just Ludvigsen. Efter færdiggørelsen skal de to ejere efter sigende have trukket lod om, hvem der skulle have hvilken bygning. Suhr vandt pakhuset ud til Nyhavn. Ejendommen tilhørte Den Suhrske Stiftelse, indtil den blev solgt i 1959. Pakhuset blev fredet i 1918. Den 3. september 1971 åbnede Suhrs gamle pakhus som 71 Nyhavn Hotel, og hotellet fejrede for nyligt 40 års jubilæum. 71 Nyhavn Hotel er i dag et hotel med restaurant og 150 værelser, hvor de oprindelige pommerske fyrretræsbjælker er bevaret.

Offentligt tilgængelig

Fadøl, folkefest og fortidens synder

Fortællingen skrevet af

Tid / Periode: 1670 -

Nyhavns historie går langt tilbage. Havnen blev udgravet i begyndelsen af 1670’erne som et alternativ til den allerede eksisterende havn. Christian den Femte kunne i 1673 indvie havnen som ”Nyhavnskanalen” – i dag forkortet til ”Nyhavn”. Mange af de gamle huse er i dag bevaret, og det ældste hus stammer helt tilbage fra 1681. I mange år var Nyhavn en slags ”Red Light District” i København, hvor glædespiger, sømænd og tatovører holdt til. Men i dag er Nyhavn en populær og velbesøgt turistattraktion med masser af restauranter, caféer og værtshuse. På en solbeskinnet sommerdag kan over 1000 mennesker samles i Nyhavn, og der er kamp om pladserne på restauranterne og på kajen, hvor man kan nyde solen helt fra tidlig formiddag til sen aften. Nyhavn har også tradition for at holde Sankt Hans Aften med heks og bål ude i vandet. Og hvert år til jul byder Nyhavn på et stemningsfuldt julemarked med boder fulde af kunsthåndværk, huer og vanter, gløgg og hvad der ellers hører sig til.

Kvæsthusbroen

Kvæsthusbroen
Fakta

Til USA for 60 kroner

Af

Kvæsthusbroen i København har været et trafikalt knudepunkt i havnen fra den første ”dampskibsbro ved Kvæsthuset” stod færdig i 1850. Oprindeligt var det en pælebro, men allerede i 1878 blev den ombygget til en rigtig mole. Broens navn stammer fra Kvæsthuset - flådens tidligere sygehus, hvor rederiet DFDS senere havde hovedkvarter. Kvæsthusbroen var den pulserende anløbsplads for rederiets talrige indenrigsruter, der dog forsvandt gradvist efter anden verdenskrig. Siden har både Oslobåden og Bornholmerbåden afgået herfra. I dag huser Kvæsthusbroen det nybyggede skuespilhus.

Offentligt tilgængelig
Byggeår: 1850

Fra Larsens Plads mod det forjættede land

Fortællingen skrevet af

Tid / Periode: 1860 - 1930

”Hvert ny ’Oceanflyver’, hvert nyt ’svømmende Hotel’ - eller hvad man nu vil kalde disse Atlanterhavsdampere – som løber af Stablen, bliver lidt hurtigere, lidt elegantere, lidt større, lidt bedre i alle henseender,” stod det i Illustreret Tidende i 1903. Modsat Kvæsthusbroen ligger Larsens Plads. Herfra afgik ”Oceanflyverene”, der fra 1879 sejlede over Oslo til New York. Fra 1870 til 1900 udvandrede omkring 170.000 danskere, de fleste til Amerika. Det var blandt andet den fattige husmandsklasse, der led under tidens landbrugskrise, som mærkede udlængslen mod det forjættede land. Her kunne enhver over 21 år, der havde søgt om statsborgerskab, få landbrugsjord ganske gratis - hvis man kunne spare omkring 60 kroner op til den 17 dage lange sejltur.

Københavns Befæstning

Københavns Befæstning, Christianshavns Vold-1
Fakta

Københavns ældre befæstning

Af

Københavns volde og bastioner ligger som en grøn ring langs indre by. Fæstningen strækker sig fra Kastellet i nord over Nørreport til Kalvebods Brygge i syd og videre fra Langebro til Nyholm i nordøst. Christian den Fjerde begyndte at bygge fæstningen omkring år 1600. Han ville styrke København som handelsby og som rigets administrative centrum. Arbejdet var næsten færdigt, da den svenske konge Karl den Tiende forgæves belejrede og stormede byen i 1659. Efter belejringen blev fæstningen moderniseret. Fra omkring 1700 og indtil fæstningen blev nedlagt cirka år 1860, skete der ingen væsentlige fornyelse af fæstningen.

Offentligt tilgængelig
Byggeår: 1606-1624
Byggeår: 1647-1657
Byggeår: 1661-1692

Stormen på København 1659

Fortællingen skrevet af

Tid / Periode: 1600 - 1860

Danmark og Sverige havde netop indgået en fredsaftale i Roskilde. Alligevel brød den svenske konge freden senere samme år. En svensk hær blev landsat i Korsør og hæren gik i hurtig march mod København. Da nyheden nåede København, udbrød der panik i byen. Roen lagde sig først, da Frederik den tredje trådte i karakter med de berømte ord: ”Jeg vil dø i min rede”. Efter et halvt års belejring, indledte svenskerne et stormangreb natten til den 11. februar 1659. Klædt i hvide kjortler hastede stormkolonnerne frem mod byens volde. Her ventede forsvarerne med brændende lunter. Angrebet mislykkedes, og svenskerne nåede aldrig op over voldene. Stormangrebet var en skæbnestund for Danmark. Hvis svenskerne havde sejret, havde det været enden på Danmark som en selvstændig stat.

Esplanaden

Esplanaden, minde
Fakta

Folkestyrets modstander

Af

Kampen for demokratiet var ikke slut med enevældens fald og vedtagelsen af grundloven i 1848. Det tog mere end et halvt århundrede før forsamlings- og ytringsfriheden, retten til at organisere sig og ikke mindst de parlamentariske spilleregler blev endeligt gennemført. Højremanden J.B.S.Estrup var regeringsleder mellem 1875-1894. Han var imod almindelig valgret og folkestyre og blokerede for reformer. På den måde var en af de mest markante ledere i folkestyrets historie i Danmark også den mest reaktionære og ligefrem udemokratiske.

Offentligt tilgængelig
Tidligere gadenavn: Toldbodvej

Politisk attentat

Fortællingen skrevet af

Tid / Periode: 1885 -

Hadet til Estrup blandt venstrefolk og socialister var udbredt. En landarbejder husker denne sang blive sunget i stalden, "Op med Estrup på den højeste lygtepæl, i jorden med hans sorte krop og til helvede med hans sjæl". Men det blev til mere end folkelige smædeviser. Den 21. oktober troppede den unge typograf Julius Rasmussen op på Esplanaden ved Estrups bopæl, og da statsministeren dukkede op, trak han sin revolver og skød mod ministeren. Men skuddet ramte en knap i Estrups frakke, og han overlevede mirakuløst. Julius blev idømt 14 års tugthusarbejde. Den 27. november 1889 begik han selvmord i fængslet. Estrup gik af som regeringsleder i 1895, men hans regime faldt først ved parlamentarismens gennembrud i 1901.

Designmuseum Danmark

Nanna Ditzel
Fakta

Danish Design – her ligger skattekisten

Af

Designmuseum Danmark, det tidligere Kunstindustrimuseum, blev grundlagt i 1890 af Industriforeningen i København og Ny Carlsberg Museumslegat. Fra 1926 har museet haft til huse i en af de fineste rokokobygninger i København. Bygningen ligger i Frederiksstaden i det tidligere Kongelige Frederiks Hospital. Det tidligere hospital blev ombygget af Kaare Klint og Ivar Bentsen i starten af 1920’erne med respekt for det oprindelige udtryk. I dag er bygningen tilpasset sin funktion som museum og med specialdesignet inventar. I midten af museumsfirkanten ligger en lille grøn oase, der hedder Grønnegården. Haven er anlagt af havearkitekten G.N. Brandt i 1924-1925.

Offentligt tilgængelig

Moderne møblers moder

Fortællingen skrevet af

Tid / Periode: 1890 - 1926

Moderne møbler til moderne mennesker, der er i konstant bevægelse. Sådan kan designeren Nanna Ditzels (1923-2005) møbler beskrives. Hun var inspireret af det kunstneriske avantgardemiljø og skabte rum, der var indbegrebet af efterkrigstidens ukonventionelle og frigjorte livsstil. Afsættet var legende, og de enkle geometriske former var en rød tråd i hendes formsprog gennem hele hendes mangeårige virke. Med den frithængende ’siddeskal’ fra 1959 og ’Trapperum’ fra 1962 skabte hun møbler og interiør, der sprængte traditionelle grænser og blev rumskabende i nye totalindregninger. Det originale arbejde indbragte da også en række guld- og sølvmedaljer på de indflydelsesrige udstillinger ’Milano triennalerne’. Nanna Ditzel tilbragte en stor del af sit liv i England. Fra 1968 til 1986 boede hun i London. Her blev hendes stil mere international, og hun høstede stor anerkendelse. Med møbel-forretningen og showroomet ”Interspace” som base skabte Ditzel spektakulære møbler i pangfarver og nye materialer (bl.a. plastfiber). Hun lod sig bl.a. inspirere af postmodernismen og den italienske design- og arkitekturgruppe Memphis. I 1996 opnåede hun den fornemmeste udmærkelse inden for sit felt i England. Her blev hun af Royal Society of Arts udnævnt til ”Honorable Royal Designer for Industry” i kategorien produktdesign.

Aleksandr Nevskij Kirke

Forgyldte kupler i solskin
Fakta

Den russisk-ortodokse kirke i Bredgade

Af

Aleksandr Nevskij kirken i Bredgade er opført i 1883 og er tegnet af arkitekt og professor ved Skt Petersborgs Kunstakademi, D. I. Grimm (1823-1898). Kirken er bygget i neo-byzantinsk stil, som havde en opblomstring i sidste halvdel af 19. århundrede i Rusland såvel som i Danmark. Det gamle Kommunehospital i Øster Farimagsgade (Københavns Universitets City Campus), tilhører samme neo-byzantinske strømning i arkitekturen. Et typisk træk ved denne stil er vinduernes rundbuer, og ligesom hospitalet har kirken et karakteristisk stribet murværk. Klokketårnet prydes af 3 forgyldte løgkupler og øverst på facaden over klokkerne findes en ikon af Aleksandr Nevskij. Kirken er opdelt i midterskib og to sideskibe. Alteret er skjult bag en et-radet ikonostas og de centrale kongelige døre, som benyttes af præsten under gudstjenesten. Ikonerne er malet af F. Bronnikov, mens malerierne er malet af A. Bogoljubov og I. Kramskoj, der tilhører Vandrerkunstnerne (Peredvizjniki), som var repræsentanter for den realistiske strømning i russisk kunst, litteratur og musik.

Offentligt tilgængelig

Aleksandr Nevskij Kirkens kulturhistoriske baggrund

Fortællingen skrevet af

Tid / Periode: 1883 -

Kirken blev opført med midler fra den russiske regering og Kejser Aleksandr III, som var gift med Kong Christian IX’s datter, Prinsesse Dagmar, der i Rusland er kendt som Kejserinde Maria Fedorovna. Kirken indviedes til Storfyrst Aleksandr Nevskij (1220-1263) af Novgorod og Vladimir, som i 1247 besejrede de tyske riddere på Neva-floden (Slaget på isen). Den russisk-ortodokse kirke helgenkårede Aleksandr Nevskij ved kirkemødet i Moskva i 1547, samme år som Ivan IV (den Grusomme) blev kronet som Ruslands første Zar.

Frederikskirke / Marmorkirken

Frederikskirken, Kuppel
Fakta

Kongens pragtkirke blev monument over forretningsmand

Af

Frederikskirke bliver også kaldt Marmorkirken. Den ligger mellem Store Kongensgade og Bredgade i København, hvor den 79 meter høje kuppelkirke er velkendt i bybilledet. Kirken ligger for enden af den akse, som går gennem Amalienborg og over havnen til det nye operahus. Frederikskirke er en centralkirke med en ydre diameter på cirka 50 meter. Kirkebyggeriet blev iværksat i 1749 af Frederik den Femte. Kongen ville opføre en monumental kongekirke formet i marmor – heraf Marmorkirken. Desværre slap pengene op i 1770. Først i 1874-94 blev kirken fuldendt efter nye planer. Industimanden Carl Frederik Tietgen finansierede det nye byggeri.

Offentligt tilgængelig
Byggeri begyndt: 1749-1770
Byggeri afsluttet: 1874-1894

Tietgen redder Marmorkirken

Fortællingen skrevet af

Tid / Periode: 1874 - 1894

I år 1870 skulle det være sikkert. Finansfyrsten og industrimanden Carl Frederik Tietgen har købt Marmorkirkegrunden. Det forlyder, at Tietgen ser frem til at færdiggøre kirken, der de sidste 100 år har stået som cirka 19 meter høj ruin. Med kirken ønsker bygherren både at skabe et ”Folkeminde” over det nuværende kongehus og en ”Grundtvigsk Katedral”. Det skal bemærkes, at Tietgen og hans hustru tilhører folkekirkens grundtvigianske trosretning. Bygherren skulle også have planer om at opføre etageejendomme omkring kirken. Når dette køb kan lade sig gøre, skyldes det forfatningsændringen i 1849, der gjorde kirkegrunden til statsejendom. Det må forventes, at kirken bliver et eftermægle over bygherren. Men det ændrer ikke ved, at Tietgen nu løfter den opgave, som kongemagten ikke kunne magte.

Moltkes Palæ

Moltkes Palæ
Fakta

Danmarks første åbne museum

Af

Palæet på hjørnet af Bredgade og Dronningens Tværgade i København er fra 1702. Det er bygget af Christian den Femtes halvbror, Ulrik Frederik Gyldenløve, der indtil 1699 boede i det palæ, der i dag hedder Charlottenborg. Arkitekten var den kongelige bygmester Ernst Brandenburger. I 1720’erne blev bygningen moderniseret af Gyldenløves søn, grev F.A. Danneskiold-Laurvig. Arkitekten var overlandbygmester J.C. Krieger. I 1852 kom palæet i slægten Moltkes eje. Sidefløjen kom til at huse familiens berømte malerisamling, der blev landets første tilgængelige museum. 1930 blev Moltkes Palæ købt af Haandværkerforeningen. Det fungerer nu som populært mødested og kursusejendom.

Delvist offentligt tilgængelig
Byggeår: 1702

Bortført og indespærret af lystig greve

Fortællingen skrevet af

Tid / Periode: 1702 -

I 1765 blev Moltkes Palæ en del af en pikant bortførelsessag. Dengang var ejeren af palæet den letlevende admiral Christian Conrad Danneskiold-Laurvig. Han var noget af en libertiner: Glad for kvinder og en ødeland, der i løbet af få år formøblede sin fomue. På teatret på Kongens Nytorv, Komediehuset, havde han fået øje på den purunge skuespillerinde, Mette Marie Rose. En aften, efter hun havde optrådt, bortførte greven hende til palæet og holdt hende indespærret. Affæren vakte stor opstand. Faderen protesterede over for kongen, som meget mod sin vilje måtte statuere et eksempel: Han krævede skuespillerinden frigivet, og greven måtte betale hende erstatning. Derpå blev han forvist til Norge.

1001 fortællinger om Danmark

Kulturstyrelsen
H.C.Andersens Boulevard 2
1553 København V
Tlf. 33 74 51 00

Kontakt:
web@kum.dk