Medtag fortællinger fra stederne Udskriv
1001 fortællinger om Danmark Kulturarvsstyrelsens logo

Fortællinger på ruten

Palace Hotel

Palace Hotel

Udsigt til alle verdens hjørner

Af

I begyndelsen af 1900-tallet blev Halmtorvet flyttet fra det, vi i dag kender som Rådhuspladsen, til Vesterbro. Det første spadestik taget til Palads Hotel blev taget i 1907. Planen var, at bygningen skulle matche det storslåede, nyopførte rådhus fra 1905. Hotellet blev arkitekten Anton Rosens første betydelige værk. Det bærer tydeligt præg af hans fascination af Jugendstilen. Rosen gennemtegnede så at sige hotellet, han tegnede alt fra tapeter til møbler, stoffer, uniformer, kuffertmærker og nøgler – selv sølvbestik og dørhåndtag tegnede han i samarbejde med Georg Jensen. Hotellet fik også et 65 meter højt kobbertårn med mosaikker på alle fire sider. De symboliserer de fire verdenshjørner. I 1995 blev Palace Hotel fredet og fra 2004 gennemgik bygningen en gennemgribende renovering. Under renoveringen blev flere af Anton Rosens kendte signaturer brugt dekorativt, og mange dele af bygningen blev ført tilbage til deres oprindelige udseende.

Offentligt tilgængelig

Fra daglejer til hotelejer

Fortællingen skrevet af

Tid / Periode: 1910 -

Det var Anders Jensen, som stod bag det Palace Hotel, byens dyreste hotel, hvor københavnere og turister blev forkælet med fornemme værelser, god mad og international underholdning. Anders Jensen var en umage hotelejer. Han blev født af fattige daglejere i Slangerup, men han arbejdede sig op af rangstigen og blev udlært slagter i København. Som 23-årig fik han sin første slagterforretning. Anders Jensen var en dygtig forretningsmand. Overskuddet blev placeret i hoteller og ejendomme, og i al hemmelighed opkøbte han jord omkring den nuværende Rådhusplads. Hér byggede han Palace Hotel. Anders Jensen stod for hoteldriften de første 17 år, men han mødte stadig op som slagter på kvægtorvet hver morgen kl. 4.00. Anders Jensen blev slået til Ridder af Dannebrog, inden han som 60-årig trak sig tilbage til godset Cathrineberg ved Sengeløse.

1001 fortællinger om Danmark

Kulturstyrelsen