Rundetårn set fra Krystalgade
Fakta

Jernalderen kommer fra Rundetårn

Af

Rundetårn i midten af København er en del af et byggeri, der skulle samle lærdom, astronomisk indsigt samt fromhed. Fromheden fandt man i kirken, der oprindeligt var tiltænkt studenterne, fordi deres kirkerum på kollegiet Regensen var blevet for trang, lærdommen i…

Vis mere

Bidrag til Rundetårn, Trinitatiskirke

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

En komet i astronomiens verden

Tid / Periode 1642
1 kommentar 0 anbefalinger

Videnskab og astronomi var populære emner i århundredet efter reformationen. Det gjaldt også i Danmark, hvor Kongen lod opføre Rundetårn med et stjerneobservatorium på toppen. Danmarks banebrydende forsker i astronomi var Tycho Brahe, som tilhørte en velhavende adelsslægt fra Skåne. Hans brændende interesse for astronomi blev vækket, da han som 15-årig blev sendt på en dannelsesrejse til universitetet i Leipzig. Senere drog han tilbage til Tyskland for at fortsætte studierne. I Rostock rodede han sig ud i en voldsom strid med en anden dansk adelsmand, og det endte med den berømte duel, hvor Tycho fik skamferet sin næse. Resten af livet måtte han derfor bære en næseprotese af sølv. Frederik den Anden støttede varmt den berømte forsker og tilbød ham øen Hven i Øresund. Her fik han i 1576 opført det lille slot Uraniborg, som de næste 20 år blev et internationalt forskningscenter for astronomi. I 1597 forlod Tycho Brahe dog landet og blev ansat af den tyske kejser Rudolf den Anden i Prag. Her døde han allerede i 1601, knap 55 år gammel. Brahe blev begravet i Teyn-kirken under en prægtig gravsten. Hans grav blevet åbnet både i 1901 og i 2010, hvor man fandt skelettet og rester af Tycho Brahes hue, silkeskjorte, strømper og fløjlssko.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Karsten Kynde
, for mere end 8 år siden

Tycho Brahe fik således aldrig set Rundetårn, som er opført af Christian IV ca 1642. Det gjorde derimod en af hans elever, Longomontanus (Langberg)

Bidrag til Rundetårn, Trinitatiskirke

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (2)

Oldsagerne i kirken

Rundetårn har altid tiltrukket mange mennesker. En af dem var H.C. Andersen. Han skriver i 1857 om …

En komet i astronomiens verden

Videnskab og astronomi var populære emner i århundredet efter reformationen. Det gjaldt også i…

Billeder (8)

Links (1)