Rye Galgebakke
Fakta

Retssager om liv og død

Af

Rye Galgebakke ligger i en storslået natur ved landsbyen Gammel Rye i Skanderborg Kommune. Byen var engang centrum for egnens handel omkring den hellige Sankt Sørens Kilde og Sankt Sørens Kirke, der minder om en domkirke. I middelalderen var Gammel Rye nærmeste…

Vis mere

Bidrag til Rye Galgebakke

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Bakken havde lig i lasten

Lyt til fortællingen
Tid / Periode 1442
2 kommentarer 0 anbefalinger

Havde Galgebakken fået sit navn, fordi den faktisk havde lagt jord til henrettelser? Det søgte overretssagfører Holten, førstelærer Nielsen og kustode Andersen fra egnen svar på. En grå oktobermorgen i 1944 begyndte de en arkæologisk udgravning på bakken. Anstrengelserne gav resultat: Galgebakken bar sit navn med rette. Den gamle galge kom frem som to store stolpehuller og en række knogler. Mest opsigt vakte fundet af en kvindes skelet lagt i en grav tæt ved galgen. Skelettet viste ingen tegn på hængning eller halshugning. Gisningerne gik på, om hun var henrettet ved levende begravelse, eller om stedet var en selvmorderskes uværdige grav. Førstelærer Nielsen tog skelettet med til opbevaring. Skelettet gav liv til historiske og sagnagtige fortællinger omkring Ry Galgebakke.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (2)

Mette Agnete Nipper
, for mere end 6 år siden

Førstelærer Harald Nielsen var min svigerfar. Han levede fra 1907- 1989 og gik på pension som skoleinspektør på Rye centralskole i 1972. Han opbevarede skelettet, der blev døbt " Petrine" i sin private bolig. Det blev brugt i undervisningen. Senere blev det overdraget til Skanderborg museum.

Mignon Andersen
, for mere end 8 år siden

Det var en lørdag eller søndag i 1944, at lærer Nielsen,Anders Andersen fra Emborg og sagfører Holten begyndte udgravningen på Galgebakken.jeg var omkring 13 år og var tilstede for at følge med i denne spændende begivenhed i byens historie. Som barn færdedes jeg tit på og omkring Galgebakken ,og jeg følte dengang ,selv på en varm sommer dag,både uhygge og kulde på stedet.

Bidrag til Rye Galgebakke

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Bakken havde lig i lasten

Havde Galgebakken fået sit navn, fordi den faktisk havde lagt jord til henrettelser? Det søgte…

Billeder (2)