Sæby

En stille by i Nordjylland

Af

I middelalderen tilhørte Sæby biskopppen af Børglum Kloster. De fleste danske byer tilhørte ellers kongen. Sæby voksede op omkring Mariested Kloster, da det blev bygget i 1462-1475. Byen fik købstadsprivilegier i år 1524. Men allerede tolv år senere blev den…

Bidrag til Sæby

Clasens Hotel

1 kommentar 1 anbefalinger

I Algade i Sæby ligger en stor harmonisk gård, med en stor grundmuret kvist, og en port, der fører ind til den store have, der strækker sig ned mod Sæby Å. Gården blev oprindeligt opført i 1700tallet som købmandsgård. Den fik sit nuværende udtryk under byfoged Boechs ejerskab i begyndelsen af 1800tallet. Det var også byfoged boech, der etablerede den store prydhav bag gården, hvoraf et lysthus af levende lindetræer består endnu. Gårdens glansperiode var fra 1891-1999, hvor den belv drevet som hotel under navnet Clasens Hotel. Hotelejer Gustav Clasen var en godmodig og humoristisk personlighed, og hans hotel blev hurtigt samlingssted for de kulturradikale kunstnere, forfattere og malere, der besøgte Sæby i slutningen af 1800tallet. I den stillestående købstad fandt de en uforstyrret idyl, der gav inspiration til såvel malerier, som noveller, skuespil og romaner. Om eftermiddagen samledes kunstnerne i Clasens have, hvor der var keglebane, og et lysthus ved åen, hvorfra der blev serveret kølige drikke. Ved særlige lejligheder var der ophængt kulørte lamper i træerne, og levende musik. Byens bedre borgerskab deltog i festlighederne, såvel som byens øvrige tilrejsende og turister, der blev lokket til Sæby af samme ro og idyl som kunstnerne søgte, men også for at opleve det miljø kunstnerne skabte i byen. Herman Bang var en af de faste gæster på Clasens Hotel, og for de mange gode og gavmilde stunder han nød her, kvitterede han med novellen, Sommerglæder" fra 1902. Bogen omhandler den første dag, hvor det store rykind af sommergæster ankommer til Brasens Hotel, i et lille fiskerleje på Vendsyssels østkyst. Bogen giver et humoristisk og karikeret billede af Sæby og byens borgene, hvoraf flere er let genkendelige. Især værtsparret på hotellet fik en hård medfart, og bogen resulterede i stor opstandelse blandt borgerne i Sæby, og afbrød den ellers familiære forbindelse mellem ægteparret Clasen og Herman Bang. Læs bogen Sommerglæder, og oplev stadig idag stemningen i Sæby, Clasens gård, og den store idylliske have, hvor en lille udstilling fortæller om livet, der levedes her engang.

, for mere end 2 år siden

Åh, det vil jeg gerne besøg, specielt hvis Herman Bang var der. Han er en af mine absolut favoritforfattere :) Mvh. Bodil - webmaster på https://www.xn--rejserd-jxa.dk/

Bidrag til Sæby

Far til Fire langt ude på landet