Danmarks mindste borg

Af

På halvøen Salling ved Limfjorden ligger den lille senmiddelalderlige herreborg Østergaard. Hovedbygningen består af fire sammenbyggede fløje omkring landets mindste borggård på 9x9 meter. Vestfløjen er opført omkring år 1500 af Lucas Krabbe på et nu…

Bidrag til Salling Østergård

Fra Krabbernes kalk til ternet tapet

2 kommentarer 0 anbefalinger

Østergårds ydermure viser spor efter middelalderlige åbninger, svalegange og hemmeligheder, og de indre vægge, gulve og lofter fortæller om gårdens brug og skiftende mode. Her kan man nyde resterne af krabbeslægtens kalkmalede renæssance dekorationer fra 1500-årene med grålige bladranker, blodrøde draperier og okkergule foldeværker. Sæt dig på 'siddelsen' ved vinduet i det blåkalkede rum, gå ned i det gulkalkede køkken med det sortsvedne bjælke loft, se på profilerede oliemalede dørindfatninger, slidte gule teglgulve, vægfliser med borter, lofter med listedekoration, skabelonsmalede blomstrende tusindfryd eller den nyere trappeopgangs orange- og brunmønstrede tapet. Så har du bevæget dig gennem 500 års historie i farver og stemninger.

Lisa Hildegardt
, for mere end 2 år siden

- Slægtsnavnet Krabbe har stærke rødder i Salling, hvor familien har ejet flere gårde. Navnet lever endnu i Krabbesholm, der i dag er højskole i Skive.

Lisa Hildegardt
, for mere end 2 år siden

- "Fra 1660 ejes gården udelukkende af "ikke-adelige slægter.." Helt frem til 1800-tallet har Krabbe-slægten ejet gården. Først derefter havde gården skiftende ejere.

Østergårds ydermure viser spor efter middelalderlige åbninger, svalegange og hemmeligheder, og de…