Saltindvinding ved Mariagerfjord

Skandinaviens eneste saltfabrik

Af

Danmark beskrives ofte som fattigt på råstoffer. Men ved de nordjyske fjorde har cementindustrien hentet kridt. Og ved nordjyske Assens mellem Mariager og Hadsund har Skandinaviens eneste saltfabrik ligget siden 1963. Fabrikken henter sit råstof vest for Hobro fra en…

Bidrag til Saltindvinding ved Mariagerfjord

Salt brændt ud af tang

0 kommentar 1 anbefalinger

Dansk salt kom fra havet før industrialiseringen. Ved de nordlige Kattegatkyster brændte man salt af tang. Det fortæller en beskrivelse fra 1686 fra Als nær Mariagerfjords udmunding: "i Als sogn brændes af tang meget salt. Kommer der regn, når tangen tørres, fordærves det, derfor føre bønderne det straks ud i stranden igen nogle dage, at det kan drikke salt vand i sig. ... lagen koges i en kedel på 2 eller 3 tønder. Når lagen er vel indkogt, optager en kvinde saltet fra bunden med en stor træske og lægger (det) i så som (en) stor ostekarre, sætter karren skævt, at vandet drypper fra til om morgenen, kryster saltet sammen med en klud, sætter karrene så i ovnen og bager dem - og så sælge".

Dansk salt kom fra havet før industrialiseringen. Ved de nordlige Kattegatkyster brændte man salt …