Sankt Jørgensbjerg Kirke  tårn
Fakta

Danmarks ældste middelalderbyggeri

Af

Sankt Jørgensbjerg Kirke i Roskilde er en af landets ældste kirker. Den er opført af frådsten omkring 1100. Kirken er muligvis inspireret af domkirkens forgænger: en frådstenskirke fra 1080 opført af bisp Svend Nordmand. Kirkens blændede norddør kan være…

Vis mere

Bidrag til Sankt Jørgensbjerg Kirke

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Forskere sejlede verden rundt

Tid / Periode 1040 1100
1 kommentar 0 anbefalinger

I kirkens vestende hænger en model af fregatten Bellona. Fregatten bragte de første af Bertel Thorvaldsens skulpturer fra Italien til Danmark. I 1840 blev Bellona beordret til Sydamerika for at udforske landet. Naturvidenskabsfolk og oldforskere håbede på gode resultater. Hans Christian Andersen fulgte fregattens rejse til Helsingør. Og mens Andersen skrev digte om skibet, skrev Hans Christian Lumbye en Bellonavals og Bournonville en Bellonaballet. Rejsen førte fregatten til Brasilien og syd om Cap Horn med besøg i Chile og Peru. I Peru indsamlede forskerne blandt andet keramik. I Brasilien søgte de forgæves efter spor af vikingerne. Rejsen sluttede august 1841. Modellen er bygget og givet til kirken i 1843 af brødrene Jens og Frederik Jensen. Brødrene var så taknemmelige over, at de overlevede rejsen.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Lisbeth Larsen
, for mere end 4 år siden

Det bør nævnes, at den nuværende kirke har både en trækirke og en lille frådstenskirke som forgængere. Den sidstnævnte kan dateres ret præcist til 1040, baseret på et møntfund.

Bidrag til Sankt Jørgensbjerg Kirke

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Forskere sejlede verden rundt

I kirkens vestende hænger en model af fregatten Bellona. Fregatten bragte de første af Bertel…

Billeder (3)