Udsigt

Hospital for de spedalske

Af

Sankt Jørgensgård ligger smukt ud mod Svendborg Sund. Bygningskomplekset bestået af en stenkirke og to hvidkalkede bygninger. Kirken dateres til mellem år 1250-1300. Den har afløst et trækapel, som sammen med nogle træhuse blev oprettet uden for byen hundrede år…

Bidrag til Sankt Jørgensgård

De levende døde

1 kommentar 0 anbefalinger

De spedalske var både ramt af sygdommen og af omverdenens frygt og afsky. For familie og samfund var de som døde. De var dømt til isolation på Sankt Jørgensgårdene, hvor frivillige hjalp med at passe dem. Kun i helt særlige tilfælde og for at tjene til livets ophold ved at tigge måtte de forlade deres fængsel. Al liv og færden var strengt reguleret, og spedalske skulle altid være lette at genkende. Gik de tiggergang, skulle de skabe opmærksomhed med larm fra en skralde, og havde de brug for at tale, skulle de stille sig mod vinden, så deres ånde eller lugt ikke generede deres omgivelser.

Inge Heede Hertoft
, for 4 måneder siden

Det var en hård straf for sygdommen at blive helt isoleret fra slægt, venner og det omgivende samfund. Men resultatet var, at spedalskhed her i landet blev udryddet i Middelalderen. I Sverige f.eks. eksisterede sygdommen helt frem til vor tid.

De levende døde

De spedalske var både ramt af sygdommen og af omverdenens frygt og afsky. For familie og samfund…