Kirkeårnet til Sankt Laurentii Kirke

En underjordisk kirkeruin

Af

Sankt Laurentii Kirke er opført omkring år 1100. Den er som så mange andre middelalderkirker i Roskilde opført i frådsten (kildekalk), oprindeligt uden sit senere tårn. I Reformationsperioden plyndrede Roskildes borgere Laurentii Kirke og den blev revet ned. Det…

Sankt Laurentius

0 kommentar 0 anbefalinger

Legenden om Den hellige Sankt Laurentius fortæller at Pave Sixtus den II mødte to unge mænd, Laurentius og Vincent, på en rejse i Spanien og tog dem med til Rom. Her blev Laurentius så kassemester for den kristne menighed. Da Sixtus blev fængslet i forbindelse med kristenforfølgelser bad han Laurentius om at forvalte kirkens skatte, hvorpå Laurentius fordelte skatten blandt de fattige. Da kejseren får nys om en skat bliver Laurentius stillet i forhør, hvor han lover at bringe skatten til kejseren. Da han tre dage senere kommer med de fattige, svarer han kejseren "Dette er kirkens rigdom, de evige skatte, som aldrig mindskes, men forøges hver dag". For dette måtte Laurentius lide martyrdøden. Men legenden er fortrøstningsfuld og fortæller, hvad Laurentius sagde til bødlen da han lå på risten "Vend mig om, stegen har nok på denne side". Dette træk fra legenden kommer også til udtryk i kalkmaleriet fra Sønder Asmindrup kirke, hvor Sankt Laurentius siger "Assatus sum" ("jeg er mør"). Det skete 10. august i år 258. 10. august er derfor Sankt Laurentius helgendag. Kirkeruinen administreres af ROMU (Roskilde Museum). For åbningstider og priser, se hjemmesiden sanktlaurentius.dk.

Bidrag til Sankt Laurentii kirkeruin i Roskilde

Sankt Laurentius