Shell raffinaderi, Fredericia

Sort guld i danske farvande

Af

Shell Raffinaderiet i Fredericia behandler olieprodukter fra de danske felter i Nordsøen. Raffinaderiet blev opført 1963-66 og dækkede oprindelig cirka 70 hektar, i dag næsten det dobbelte. Sammen med raffinaderiet blev der opført et jettyhoved, en anløbsbro for…

Bidrag til Shell raffinaderi, Fredericia

Danmark som olie- og gaseksporterende nation

0 kommentar 0 anbefalinger

For mange kommer det som en overraskelse, at Danmark er et – ganske vist lille – olie- og gaseksporterende land. I 1962 fik det danske rederi A.P. Møller koncession på at udvinde olie og gas i den danske del af Nordsøen. I partnerskabet Danish Underground Consortium søgte man efter olie og fandt det for første gang i 1966, uden at det fik nogen stor kommerciel betydning. I 1969 fandt Norge imidlertid store mængder olie tæt på det danske område, og eftersøgningen blev intensiveret. Oliefelterne Dan og Gorm blev fundet i begyndelsen af 1970'erne, og dermed begyndte det danske olieeventyr. I 1972 blev den første danske olie udvundet i Dan-feltet i Nordsøen. Gorm-feltet, der er Danmarks hidtil mest kostbare industriprojekt, blev udnyttet fra 1981.

For mange kommer det som en overraskelse, at Danmark er et – ganske vist lille – olie- og…