Stationsby på bar mark

Af

Sindal ligger i det nordlige Vendsyssel. Byen ligger ved hovedbanen mellem Aalborg og Frederikshavn, som blev åbnet i 1871, og ved hovedvejen mellem Hjørring og Frederikshavn, der blev anlagt 1845-46. Stationsbyen Sindal opstod på mere eller mindre bar mark i god…

Bidrag til Sindal

Emma Gad kom forbi

1 kommentar 1 anbefalinger

Engang blev stationsbyerne betragtet med stor skepsis. I 1903 beretter Emma Gad om sin tur til Vendsyssel i tidsskriftet Architekten: ”Det er med Forfærdelse, jeg har betragtet de Smaabyer, som rejser sig omkring Jærnbanestationerne mellem Aalborg og Skagen. Det er umuligt at tænke sig noget saa skønhedsforladt som disse smaa Flækker, hvis smaa, firkantede Huse alle som eet er af grimme, røde Mursten med et Teglstenstag af en anden, aldeles utilsvarende rød Farve. Have foran Huset findes der ikke Spor af, kun lidt nedtrampet Ukrudt, formodentlig for at holde på Landevejsstøvet. Bag Huset er der saa et Jordstykke med Kartofler og ”nichts weiter”. Siden er der kommet fokus på stationsbyernes bevaringsværdier, som stadig kan opleves i Sindal. Eksempelvis det tidligere godsbaneareal.

Bendt Lund Nielsen

Min mor er født i Sindal