Skærbæk-tæppe

Sønderjylland

Skærbæk har cirka 3000 indbygere og ligger på Primærrute 11 mellem Tønder og Ribe.

Glemt verdenskunst

0 kommentar 0 anbefalinger

Skærbæk-tæpperne (eller »Die Scherrebeck-Teppiche« som de kaldes på tysk) er stort set ukendte i Danmark, men berømte i den tyske kunsthistorie. Billedtæpperne var tyske, de var ildesete og blev et symbol på jugendstilen. Væveskolen i Skærbæk var bevidst tysk kulturpolitik i et af de mest dansksindede områder i Sønderjylland, Vesteregnen omkring stationsbyen Skærbæk. I 1896 startede en tysk museumsdirektør og den lokale tysksindede præst væveskolen ved Vadehavet. Ideen var helt ny og indtil da kun afprøvet i Norge. På et år blev tæpperne berømte over hele Europa og vist på store udstillinger i Tyskland og Østrig-Ungarn samt på verdensudstillingerne i Paris, New York og Torino. Og de blev solgt af førende kunstforretninger i Paris, Hamborg, Berlin og München. I dag hænger tæpperne på førende europæiske kunstmuseer i Krefeld, Budapest, London, Hamborg og Berlin. Væveskolen var et tysk initiativ skabt for at vise tysk kultur helt oppe ved den gamle Kongeå-grænse mellem Danmark og det tyske kejserrige. Det skete midt i den værste undertrykkelsestid under Slesvig-Holstens overpræsident von Köller. Den lokale initiativtager, pastor Johannes Jacobsen, var også »en skidt knægt« set med datidens danske øjne: Storgermaner, antisemit, alkoholiker, økonomisk fantast og storstilet fallent Ideen til væveskolen kom fra Justus Brinckmann og Friedrich Deneken på kunstindustrimuseet i Hamborg. De ønskede at skabe en »nordisk kunst« i Tyskland med inspiration fra den norske tekstilkunst. Denekens gamle klassekammerat fra Haderslev Katedralskole, Johannes Jacobsen, var samtidig i gang med at bygge virksomheder for at styrke tyskheden i Nordslesvig og greb straks ideen. Datidens berømte kunstnere som Hans Christiansen, Walter Leistikow og Otto Eckmann kappedes om at levere motiver og forlæg. Men storheden varede kun kort - fra 1896 til 1903, da foretagendet gik nedenom og hjem. Bagefter sad skolens trofaste lærerinde, Marie Lübke, og vævede videre. I 1920 kom genforeningen, og så var det slut. Den største samling af Skærbæk-tæpper findes på Museumsberg i Flensborg, blandt andet fordi museet overtog konkursboet efter væveskolen i 1903. Der findes også Skærbæk-tæpper på Gottorp Slot i Slesvig, Skærbæk Museum, Haderslev Museum, Tønder Museum og Sønderborg Slot.

Bidrag til Skærbæk

Glemt verdenskunst