Slots Bjergby

Kæmpehøje med galge og grav

Af

De to gravhøje ved Slots Bjergby nær Slagelse er blandt Danmarks mest i øjnefaldende fortidsminder. De to høje hedder Galgebakke og Hashøj, og de er sandsynligvis opført omkring år 600. Udgravninger har dog vist, at Galgebakke oprindeligt var en høj fra…

Bidrag til Slots Bjergby

Forfædrenes gådefulde gravhøje

0 kommentar 0 anbefalinger

Arkæologiske undersøgelser af Galgebakke har vist, at man i flere omgange gennem oldtiden er vendt tilbage til højen og har bygget videre på den. Den oprindelige bronzealderhøj blev sidenhen udvidet med en stenrøse, og herefter blev der igen, omkring år 600, bygget videre på højen. Hvordan det forholder sig med Hashøj er mere usikkert, da den ikke på samme måde er undersøgt arkæologisk. Men hvorfor vender man tilbage til forfædrenes høje og bygger dem større? Måske løftede det ens eget højbyggeri, hvis man kunne bygge oven på en eksisterende? Men det kan også tænkes, at man ønskede at understrege sit slægtskab med sine forfædre og derfor ”integrerede” deres gravhøje i sine egne.

Arkæologiske undersøgelser af Galgebakke har vist, at man i flere omgange gennem oldtiden er vendt…