Søborg Slot stensætning
Fakta

Kongeborg midt i søen

Af

Kongeborgen Søborg ligger i dag i ruiner. Det var i middelalderen et stort borganlæg med ringmur, som lå på den yderste af tre holme i Søborg Sø. Søen er nu tørlagt, og det har forandret områdets oprindelige udseende. Ærkebiskop Eskil byggede borgen i…

Vis mere

Bidrag til Søborg Slot

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Ærkebiskop i fangehullet

1 kommentar 0 anbefalinger

Søborg blev brugt som statsfængsel i flere perioder. Den mest berømte fange var ærkebiskop Jens Grand, som sad fængslet på Søborg i 1294-95, fordi han var mistænkt for at modarbejde kong Erik Menved. En samtidig krønike beskriver det usle fangehul, hvor ærkebispen sad lænket til en blok. Han nægtede at gå ind på kongens betingelser og blev støttet af paven, som truede kongen med bandlysning. Det lykkedes dog til sidst Jens Grand at flygte med hjælp fra sin trofaste tjener Morten Madsvend. I første omgang drog han til sin borg Hammershus på Bornholm, og siden rejste han videre til Rom.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Jan Eskildsen
, for mere end 10 år siden

Man kan ikke bare gå ud fra som et faktum, at Eskil byggede borgen. Ifølge en nyere historiebog (Gyldendal) var det nærmere kongen, der havde bygget den og overladt den til Eskil, inden han (muligvis) tog den tilbage, men alt dette kan være et resultat af Saxos evne og vilje til at digte. Man kan også spørge sig selv, hvorfor Eskil skulle have bygget et slot så langt fra hans embeder, først i Roskilde og senere i Lund. Det er nok lige så sandsynilgt, at borgen plus tilhørende kapel var bygget af en konge.

Bidrag til Søborg Slot

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Ærkebiskop i fangehullet

Søborg blev brugt som statsfængsel i flere perioder. Den mest berømte fange var ærkebiskop Jens …

Billeder (3)