Sønder Elkjær Gård

Herregård gennem 700 år

Af

Sønder Elkjær Gård er en gammel herregård, der ligger i de flade engdrag ved Store Vildmose cirka 15 kilometer nord for Aalborg. Gården er nævnt første gang i år 1300. Den nuværende tofløjede hovedbygning er opført i nygotisk stil i 1887 af den daværende…

Bidrag til Sønder Elkjær Gård

En foregangsmand for kvægavl

0 kommentar 0 anbefalinger

Harald Branth ejede Sønder Elkjær Gård fra 1873. Han var en af foregangsmændene i udviklingen af husdyravlen i Danmark i de år, hvor dansk landbrug skiftede fra kornproduktion til husdyrproduktion. Branth var formand for De Jyske Landboforeningers Husdyrbrugsudvalg i mange år. Han engagerede sig især i avlsarbejdet med det Jyske Kvæg. Som en af de første forstod han, at mælkens fedtindhold har betydning, og at det ikke kun er vigtigt, hvor meget mælk, en ko giver. Branths systematiske avlsarbejde resulterede i den fornemme stambesætning, Elkjær, som blev præmieret på dyrskuerne i 1880'erne og 1890'erne. Der er kun få kreaturer af den jyske race bevaret på museer og hos enkelte private husdyravlere.

Harald Branth ejede Sønder Elkjær Gård fra 1873. Han var en af foregangsmændene i udviklingen af…