Sønderborg Slot

Stærk bevogtning mod syd

Af

Det gamle Sønderborg Slot ligger midt i Sønderborg på næsset mellem Alssund og Flensborg Fjord. Omkring 1200 blev en tårnborg bygget på stedet. Den blev udbygget gennem middelalderen til et stærkt ringmurskastel. 1549-71 ombyggede kong Christian den Tredje borgen…

Bidrag til Sønderborg Slot

Kongens mytiske vandring om det runde bord

1 kommentar 0 anbefalinger

1532 blev Christian den Anden efter mange års krig og uro afsat som konge. Han blev spærret inde på Sønderborg Slot som politisk fange. Her levede ekskongen i 17 år. Så blev han overført til Kalundborg Slot og døde som fange. Regnskaber viser, at ekskongen blev behandlet kongeligt med udsøgt mad, drikke og fornemme klæder. Ofte kunne han bruge hele slottet og gå i byen under opsyn. I 1700-tallet fremviste man et tårnværelse med en fure i gulvet, som Christian havde slidt ved at gå hvileløst rundt. Tårnværelset er nu forsvundet. I 1800-tallet blev furen genfortalt som en rille i et rundt bord. Myten udødeliggjorde Carl Bloch i 1872 i et maleri kendt fra skolebøger. Men Sønderborg Slot har aldrig haft et rundt bord.

Niels Sunesen
, for mere end 7 år siden

Christian den anden blev opsagt huldskab og troskab i 1523. Dermed og med flugten fra Danmark var han afsat. I 1532 var der et mislykket forsøg på at erobre Norge - Eksil-kongens flåde blev svært medtaget undervejs - og så blev han lokket i en fælde med løftet om frit lejde og ført til Sønderborg og senere Kalundborg.

1532 blev Christian den Anden efter mange års krig og uro afsat som konge. Han blev spærret inde…

Sønderborg slot