Kammermusik i Havesalen

Carl Nielsen og det førende musikliv

Af

Fra 1885 til 1904 var Holger, som ganske ung, aktivt medlem af ”Kammermusikforeningen af 1868” som ikke var en hvilken som helst forening. Det var her alle berømthederne jævnlig mødtes og musicerede sammen og knyttede personlige bånd. Foruden musikerne bestod…

”Vil herren ikke hilse på sin søn”

0 kommentar 0 anbefalinger

Måske var Carl Nielsen også sammen med sin søn Carl August Hansen som var en stor del af barndommen hos hans morbror Hans Jørgen (Hansen) Mølborg der var bager i Klintebjerg. Denne søn havde han fået med Karen Marie Hansen i 188824. John Fellow skriver i bogen35 ”Vil herren ikke hilse på sin søn” hvor der står at Carl (August) Hansen fra USA havde skrevet til sin onkel og tante Karen Marie i Klintebjerg, hvor han bad dem om at hjælpe sig ind på konservatoriet i København; men dette havde de ikke midler til. Karen Marie gik dengang ud og vaskede for folk og kom således også til Østrupgaard. Karen Marie vidste, at godsejeren af og til spillede sammen med Carl Nielsen på Østrupgaard. Karen Marie fortalte godsejeren om den unge musikalske Carl August Hansen i USA og bad ham lægge et godt ord ind for ham hos Carl Nielsen, så han kunne anbefale ham til konservatoriet. Det gjorde Holger. Carl Nielsen skrev derefter til sønnen om at komme hjem fra USA. Han havde fået plads til ham på konservatoriet, og han skulle nok betale. Da Carl August var startet udtalte han til familien at det var mærkeligt at dt var en mærkelig fornemmelse at stå ansigt til ansigt med sin far, som han ikke havde kendt. Carl August boede hos sin moster i København, mens han studerede violinspil på konservatoriet i ca tre år, som faderen betalte, derefter klarede han sig selv. Han spillede flere steder i landet bl.a. Skagens badehotel og Karstensens hotel i Skagen. Carl August besøgte familien i Klintebjerg mange gange hvor han spillede sammen med sin kusine Dagmar og den lokale spillemand og murer Per Clemmensen (far til Peder Clemmensen der også var murer. Per lærte også Knudsen brødrene at spille). Carl og Per lavede sammen ”Klintebjergvalsen”, som de tilegnede Dagmar. Efter nogle år rejste Carl August tilbage til sin mor i USA hvor han studerede til farmaceut og fik ansættelse på Gouverneur hospital i New York. Han giftede sig med sin chefs datter Hazel Yager i 1912 og fik to børn. Datteren Joan kom til Danmark for at ”gå i farfaderen Carl Nielsen’s fodspor”. Hun havde en masse brevvekslinger med mellem far og søn40. John Fellow35 har også publiceret en omfattende brevveksling mellem Carl Nielsen og Marie Møller, som indikerer at hun har været hans elskerinde helt tilbage fra 1890’erne og hvor det bliver klart for hans kone Anne Marie således at hun smider Carl ud fra deres fælles bolig i 1915 og hvor de lader sig skille i 1919 35. Selvom Carl Nielsen flytter sammen med Anne Marie igen i 1923 så fortsætter forholdet til Marie Møller til han dør i 1931 35.

Måske var Carl Nielsen også sammen med sin søn Carl August Hansen som var en stor del af…