Spøttrup
Fakta

Topmoderne borg angrebet af jyder

Af

Spøttrup Borg blev bygget i 1520'erne af Viborg-bispen Jørgen Friis (1494-1547). Det var efter dansk målestok en topmoderne borg, som med en ni meter høj vold og dobbelt voldgrav kunne modstå de nyeste og mest effektive kanoner. Tiden var præget af religiøs …

Vis mere

Bidrag til Spøttrup Borg

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

En ven af bordets glæder

Tid / Periode 1520 1547
2 kommentarer 1 anbefalinger

Jørgen Friis var en af reformationstidens markante skikkelser. Han karakteriseres som ”Heftig af Karakter, fremfusende og verdsligsindet, begjærlig efter Gods, en ven af Bordets Glæder og af Kvinder” – alt det som reformationen gjorde oprør imod. Han var i åben strid med sine sognebørn i Viborg under anførsel af reformatoren Hans Tausen. Til sidst kunne bispen ikke vise sig i byen, og han søgte tilflugt på sine borge, Spøttrup og Hald. Da han efter kort tids fængsling fraskrev sig sin katolske tro, gav kongen ham brugsret til jord og gods, og Friis tilbragte sine sidste år som verdslig – og stadig stridbar – herremand.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (2)

Bente Kristoffersen
, for mere end 12 år siden

Spøttrup Borg et en fantastisk interessant borg med smalle trapper og gange, fine stuer, riddersal, loft rum og 'skumle' kælder rum. Den er bestemt et besøg værd; og ikke mindre, når der er middelalder marked med ridder turneringer... Et sted man ikke kan nøjes med at besøge én gang.

Svend Erik Jensen.
, for mere end 12 år siden

I følge værket Danske Slote og Herregaarde, bind 12, mener man det var biskob Niels Glob (d.1498) som byggede den nuværende borg, men vil ikke udelukke at det var Jørgen Friis.

Bidrag til Spøttrup Borg

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

En ven af bordets glæder

Jørgen Friis var en af reformationstidens markante skikkelser. Han karakteriseres som ”Heftig af …

Billeder (5)

Videoer (1)

  • Video