Sprogø-1

En lille, men vigtig ø

Af

Sprogø ligger midt i Storebælt, og den lille ø på 38 hektar passeres hver dag af tusindvis af rejsende. På den 24 meter høje banke knejser det store fyrtårn fra 1868, og på samme sted lå i middelalderen en kongelig borg, der kunne overvåge farvandet mellem…

Bidrag til Sprogø

Et fængsel for ”løsagtige” kvinder

5 kommentarer 0 anbefalinger

Neden for fyrbanken midt på øen ligger de gulkalkede bygningslænger fra en institution, der blev oprettet i 1923 og fungerede helt til 1961. Institutionen var en opdragelsesanstalt og et tvangsfængsel for unge kvinder, der blev betragtet som en fare for samfundet. Stifteren Christian Keller definerede dem i 1919 som ”…den klasse af let åndssvage kvinder, hvis erotik frembyder en væsentlig fare i det frie samfund for udbredelse af kønssygdomme”. Ved isolering på øen undgik man desuden uønskede barnefødsler. Mange tragiske skæbner var resultatet af denne indespærring, der gennemsnitligt varede cirka syv år. Der var plads til omkring 50 kvinder på institutionen.

Bengt Boysen
, for mere end 2 år siden

Hej, jag undrar om det finns någon i detta forum som är väl insatt i eller känner till ett register över de personer som blev placerade på Sprogø? Jag söker en kvinnlig släktning som skall ha blivit placerad på ön som ung flicka. Hon hette Elly Pedersen, hennes far Jens Pedersen, mor Jensine Christine Valborg Rasmussen.

Bendt Lund Nielsen
, for mere end 2 år siden

Har i sin tid omkring 1969 besøgt Ebberødgård. Det var rystende. Jeg arbejdede på den tid på Marjatta i Holte med udviklingshæmmede børn. En helt anden - god ånd - var der på dette skolehjem drevet efter Rudolf Steiners principper.. Marjatta eksistrer i bedste velgående nu i Tappernøje.

Hans Chr Jensen
, for mere end 2 år siden

Utroligt at man i vores tid har kunnet udvise en så svinsk adfærd over for mennesker. Behandlerne var tomhjernede udyr der skulle have været deporteret til en øde ø ved Grønland.

Bendt Lund Nielsen

Læser nu "Skygger fra Sprogø" af Vibeke Marx. En rystende fortælling

Fristed
, for mere end 3 år siden

Jussi Adler-Olsens nyeste skud på stammen Journal64 giver - omend i fiktionsform - et ganske beskrivende billede af vilkårene på Sprogø i den tid. En anbefalelsesværdig bog, også af den grund.

Bidrag til Sprogø

Neden for fyrbanken midt på øen ligger de gulkalkede bygningslænger fra en institution, der blev …