Spurveskjul
Fakta

Sydlandsk sommerhus

Af

Den lille stråtækte villa Spurveskjul ved Frederiksdal er opført 1805-06 af kunstneren Nicolai Abildgaard efter egne tegninger. Abildgaard havde malerkunsten som fag, men han arbejdede også som arkitekt og billedhugger. Efter Christiansborg Slots brand i 1794…

Vis mere

Bidrag til Spurveskjul

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Kunstnerens danske drøm om Italien

Tid / Periode 1805 1806
1 kommentar 0 anbefalinger

Som ung kunstner tog Nicolai Abildgaard som mange andre i sin generation på studietur til Italien. Støvlelandets ydmyge landhuse tiltalte kunstneren så meget, at stilen blev forbillede for Spurveskjul. Inden døre blev det italienske præg mere raffineret. Abildgaard indrettede en sal med et såkaldt tøndehvælv og malede væggene i antikkens stærke farver. I haven plantede han sydlandske vækster, som venner og elever bragte hjem fra det skønne Italien. På den måde fik kunstneren stiklinger fra den europæiske kulturs kilder til at vokse i sit danske fædrelands muld. Spurveskjul blev selv forbillede for en lang række villaer i tiden før modernismens gennembrud i Danmark i 1920’erne. Nogle af villaerne blev tegnet af funktionalismens pioner, Arne Jacobsen.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

mette Arleth
, for mere end 13 år siden

I Spurveskjul boede min bedste veninde, og jeg har leget i huset og haven mange mange gange. Gulvet på 1.salen (der hvor Salen ligger) knagede og vi var 100 % sikre på det spøgte. Der kom jævnligt arkitekt- eller kunststuderende som stod ihaven eller på vejen og tegnede huset, det syntes vi var enormt irriterende. Huset blev brugt som lokation i et afsnit af Rejseholdet som ellers skulle forestille at foregå på Tusenæs. Det rev mig ganske ud af illusionen i det afsnit, men sjovt at se huset indefra igen efter alle de år.

Bidrag til Spurveskjul

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Kunstnerens danske drøm om Italien

Som ung kunstner tog Nicolai Abildgaard som mange andre i sin generation på studietur til Italien. …

Billeder (1)