Østrupgaard

Østrupgaard Slot og Eliasminde

Af

Stamhusbesidder Elias Møller den yngre overtog godset i 1870. Han var født på Østrupgaard. Efter en solid landbrugs uddannelse giftede han sig i 1857 med Thora Carita Naurine Nue. På Eliasminde blev de første 7 børn født. Der skulle også et stort hus til den…

Elias Møller og Nordfyns flora

0 kommentar 0 anbefalinger

Men Elias engagerede sig også som plantefinder i identifikation og kortlægning af den nordfynske flora. Fra slutningen af 1800-tallet var det sammen med landets førende botanikere, og hans bror og nevø lægerne Niels Georg Møller og Otto Møller med praksis i Otterup. I botanisk henseende er Nordfyn således intet Terra incognita. 1800-tallets mange botaniske opdagelser hæfter vi os måske ikke så meget ved i dag, hvor den danske flora er velkendt. I 1910 udgav botaniker, forfatter og skolelærer Anton Andersen således en omfattende og samlende beskrivelse af Nordfyns Flora hvor en betydelig del af de i alt 1212 forskellige planter er fundet første gang af de tre Møller botanikere. Selvom det var Hofman-Bang familien og især Caroline Rosenberg der havde været pionerer på Hofmansgave vedrørende botaniske landvindinger, så overtog Møller familien initiativerne hen mod slutningen af 1800-tallet. I Elias Møller’s nye kutter ”Vala” kunne de drage rundt på Odense Fjord og på indsøen og kanalerne på Fjordmarken ”ligesom de gamle vikinger at øve strandhugst på kysterne” af nye planter. Nogle få har haft mulighed for at beundre det prægtige herbarium på Hofmansgave; men det på Østrupgaard blev ligeså eftertragtet af botanikerne. REFERENCE: Andersen A: Nordfyns Flora. Botanisk Tidsskrift (1910), 30(21-29), s.329-454

Bidrag til Stamhusbesidder Elias Møller den yngre

Den foretagsomme Elias Møller