Nationalmonumentet

Den modsatte rytterstatue

Af

Rytterstatuen af Frederik den Syvende på Christiansborgs Slotsplads i København er det modsatte af traditionelle rytterstatuer. Statuerne er enevældige kongers måde at forherlige sig selv og deres styre på, men denne statue er anderledes. Den er betalt af en…

Bidrag til Statue af Frederik VII

Fra enevælde til folkestyre

2 kommentarer 0 anbefalinger

Folket var glade for Frederik den Syvende. Rytterstatuen såvel som buster, statuer og mindesten i mere end tyve danske byer vidner om ”Frederik Folkekærs” popularitet. Frederik den Syvende var den niende enevældige danske konge siden 1660. Da han overtog tronen i 1848 var den gamle autoritære styreform blevet meget upopulær. Den 21. marts 1848 gik 10.000 mennesker i demonstrationstog til kongen og forlangte en ny regering og forfatning. Kongen indvilgede med det samme, og den 5. juni 1849 underskrev han Grundloven. Den begrænsede kongens magt og indførte folkestyre. Danmark blev dog først et demokrati i moderne forstand, da kvinder og fattige fik stemmeret med grundlovsrevisionen i 1915.

Niels Sunesen
, for mere end 6 år siden

Frederik den Syvende ventede med at underskrive Grundloven til grevinde Danners søns fødselsdag den 5. juni. Således fortælles det. Og at kongen selv "gav" grundloven forhindrede en "dansk" borgerkrig - sådan én havde man allerede i hertugdømmerne - fordi det stærke "kongetro" parti i Danmark mistede samlingspuktet for en væbnet konflikt.

Gorm Gunnarsen
, for mere end 8 år siden

Han tøvede med at underskrive grundloven, der jo blev vedtaget den 25/5 1849. Et ægte demokrati ville fejre grundloven denne dag og ikke den 5/6 hvor kongen "gav" loven til folket. Men således udgår folkets myndighed stadig fra en magtraners familie.

Folket var glade for Frederik den Syvende. Rytterstatuen såvel som buster, statuer og mindesten i…