Stenstrup Øvelse- og Forsamlingshus
Fakta

Skytternes hus

Af

Stenstrup Øvelse- og Forsamlingshus i Odsherred er opført i 1880. Det blev fredet hundrede år efter i 1980. Tæt ved forsamlingshuset opførte man i 1890’erne en mindre bygning til en husflidsforening. I 1915 blev de to bygninger bygget sammen med en gang.…

Vis mere

Bidrag til Stenstrup Forsamlingshus

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Et hus for ideologi og fællesskab

Lyt til fortællingen
Tid / Periode 1880
2 kommentarer 0 anbefalinger

Forsamlingshuskulturen i Danmark begyndte i 1870’erne. Tanken var ny, og de første forsamlingshuse var kontroversielle. De havde et ideologisk eller politisk præg og var en slags aktivisthuse opført af meningsfæller i en folkelig bevægelse. Mange af husene var bygget som øvelse- og forsamlingshuse for skyttekredse og lå i forbindelse med en grundtvigsk friskole. I Stenstrup er det ideologiske og nationale fællesskab understreget ved gavlmotivet i den store sal. Her ses Frederik den Syvende, der tager afsked med tropperne på Rosenborg eksercerplads i København i 1848. Under billedet står: "Fra Hjertet lød hans Kongeord, Drag bort med Gud I brave, og under Jubel alle svor, snart Ledet er i lave". Ledet er grænsen mod Tyskland. Motivet henviser til krigen mellem Danmark, Slesvig-Holsten og Preussen 1848-50.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (2)

Inge Heede Hertoft
, for mere end 10 år siden

Men Strøby kirke står der endnu, Inger Marie. - Og det samme gør forsamlingshuset i Strøby.

Inger Marie Andersen
, for mere end 10 år siden

Jeg gik til danse undervisning i forsamlingshuset i Strøby Egede syd for Køge. først i 1960`erne, jeg gik i 5 år og fik en 5-årsnål, det var en lille medalje, der lignede de mærker man fik til atletik dengang. Og da jeg var konfirmeret som 14 årig, var jeg til 2. dags gilde i Strøby forsamlingshus. Det var Strøby kirke jeg blev konfirmeret i, Strøby er ca. 4 km sydligere. Og jeg husker at der blev holdt afstemninger til folketingsvalg og kommunevalg i forsamlingshuset (Strøby Egede). Det var med stor sorg, jeg hørte at nu var det lukket og der var indrettet restaurant i bygningen. Sidst jeg hørte noget, var bygningen jævnet med jorden, sørgeligt.

Bidrag til Stenstrup Forsamlingshus

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Et hus for ideologi og fællesskab

Forsamlingshuskulturen i Danmark begyndte i 1870’erne. Tanken var ny, og de første…

Billeder (2)