Hollænderbyen

Af

Store Magleby på Amager er landets største landsby. Gårdene ligger tæt langs den nord-sydgående bygade. I 1521 inviterede kong Christian den Anden en stor gruppe hollændere til Amager. De endte med at slå sig ned i Store Magleby. Hollænderbyen, som landsbyen…

Bidrag til Store Magleby

Amagerkål i folkedragt

0 kommentar 0 anbefalinger

I 1547 fik hollænderne papir på Store Magleby. De skulle årligt betale 300 mark i afgift til den danske krone. Derudover skulle de forsyne Københavns Slot med rødder og løg. Modsat de danske bønder dyrkede hollænderne dyrkede grønsager på markerne. På Københavns torve solgte hollænderne iført folkedragter deres produkter og tjente godt på dem. Amager blev derfor kendt for sine kål og særligt sine hvidkål. Det var også kendt, at hollænderne selv fremavlede frøene til kålene indtil langt op i 1900-tallet. Den intensive grønsagsproduktion betød, at bønderne havde brug for mere gødning, end deres egne husdyr kunne levere. Derfor hentede bønderne gødning på Kløvermarken, hvor Københavns natrenovation afleverede produkterne. Fra 1907 kørte det såkaldte latrintog på Amagerbanen.

I 1547 fik hollænderne papir på Store Magleby. De skulle årligt betale 300 mark i afgift til den …