Mindesmærke i Storegade

Runesten for frihed

Af

Denne runesten har i mands minde ligget i Storegade i Rønne på Bornholm. Det fortælles, at runestenen er nedlagt i vejen på det sted, hvor den svenske kommandant Johan Printzenschiold blev skudt og dræbt i december 1658. Stenen ligger der endnu, men selve…

Bidrag til Storegade i Rønne

Bornholm besejrede Sverige

3 kommentarer 0 anbefalinger

Danmark førte krig mod Sverige i årene 1657-1658. Krigen endte som et stort nederlag for Danmark. Dette nederlag førte til Roskildefreden i februar 1658, hvor Danmark skulle afstå Skåne (herunder Bornholm), Halland og Blekinge til svenskerne. Men da kommandant Johan Printzenschiold blev dræbt i Storegade i Rønne, kom det til et vendepunkt for Bornholms frihedskamp og et slutpunkt for det svenske styre på øen, som var blevet indført tidligere på året. Bornholmerne befriede sig selv fra det svenske styre og skænkede øen til den danske konge. Runestenen fra Storegade ligger som et monument over dengang, Bornholm atter kom under dansk herredømme.

Christian W. D.
, for 11 måneder siden

Virklig spændende læsning, og Anne-mette Jensen. Tak for tippet om natvandring ved Hammerhus. Skal der over til sommer, til detektor træf. Mvh. Christian https://www.Travelsense.dk

G Mogensen
, for mere end 7 år siden

Legenden for de lokale er, at den store sten er for prinsen, den mellemste for hans hest og den mindste prinsens hund.

Anne-Mette Jensen
, for mere end 7 år siden

Det er en virkelig spændende historie. Hvis man besøger Bornholm om sommeren, kan man deltage i natvandring på Hammerhus ruin. Her vil man møde en fortæller som bruger det meste af to timer på levende at beskrive livet i den gamle borg.

Danmark førte krig mod Sverige i årene 1657-1658. Krigen endte som et stort nederlag for Danmark. …