Stouby Mølle

Danmarks største stubmølle

Af

Stouby Mølle er en stubmølle, som ligger højt på Væggerløse Bakke på det sydlige Falster. Stubmøllen er den ældste vindmølletype i Nordeuropa. Den er brugt i Danmark fra cirka 1250. Stouby Mølle er eneste bevarede danske stubmølle, der har mere end en…

Bidrag til Stouby Mølle

Drejende hus mikser mølletyper

3 kommentarer 0 anbefalinger

Stouby Mølle er sandsynligvis Danmarks yngste, men også største stubmølle. Typen har navn efter den kraftige lodrette stolpe, der bærer hele møllen. Stubben hviler på en drejefod oven på et fundament af kampesten. Hele møllehuset kan dreje om stubben ved hjælp af trækstang og gangvogn. Derfor er stubmøller normalt ikke så store. Huset drejer, fordi vingerne skal kunne indstilles til at følge vindretningen for at snurre mest effektivt. Inden i Stouby Mølle gemmer sig som noget særligt hele to kværne til korn og en afskaller til gryn drevet af et stjernehjul. Teknikken er kendt fra de senere hollandske vindmøller. De var typisk bygget af mursten og kun toppen med vingerne kunne dreje for at følge vinden.

Rebecca In Hwa Frederiksen
, for mere end 6 år siden

Kære Ole. På hjemmesiden http://www.stoubymoelle.dk/ står der, at den er "en af de sidst opførte stubmøller i Danmark". Og på VisitVordingborg står der også, at den "menes at være Danmarks yngste og største stubmølle". Så der menes nok, at man ikke med sikkerhed kan sige, at den er Danmarks yngste stubmølle.

ole
, for mere end 6 år siden

Der indledes med: "Stouby Mølle er sandsynligvis Danmarks yngste, men også største stubmølle". Andre kilder anfører, at den sandsynligvis er Danmarks ældste stubmølle ?

Steen Christiansen

Et fantastist sted at slå vejen forbi, skal ses!