strandgaarden

Ringkøbing-Skjern Museum

Af

Strandgaarden er fra 1875, bygget Jens Nielsen Lodberg. Strandgaarden er en af de bedst bevarede vestjyske klitgårde. Den firelængede gård er i dag fredet og åben for besøgende. Strandgaarden er en del af Ringkøbing-Skjern Museum - her er historien levende!

Strandgaarden – en vestjysk klitgård

0 kommentar 0 anbefalinger

De vestjyske klitgårde af hjemmebrændte teglsten er primært opført mellem ca. 1830 og 1880. Strandgaarden er et velbevaret eksempel på denne byggetradition og indeholder mange andre spændende historier om tidsperioden. Gården vidner blandt andet om en solid velstand på opførselstidspunktet, hvilket kommer til udtryk i stuehusets store loftshøjde og ladens gedigne tømmerkonstruktion. På de mange borede huller kan man se, at tømmeret er genbrugt, hvilket fortæller om et træ fattigt Vestjylland på bygningstidspunktet. Manglen på træ var netop årsagen til, at man i begyndelsen af 1800-tallet går bort fra bindingsværket. En anden forklaring på hullerne i tømmeret kan være, at det i sin tid var almindeligt at flytte gården, hvis den f.eks. var slidt ned, og opbygge et nyt ved brug af materialer fra den gamle gård.

Bidrag til Strandgaarden

De vestjyske klitgårde af hjemmebrændte teglsten er primært opført mellem ca. 1830 og 1880.…