Svend Gønges Hule 3

Gøngehøvdingens skjulested

Af

I Bønsvig Skov på Jungshoved nær Præstø på Sydsjælland ligger jættestuen Svend Gønges Hule. Jættestuen blev bygget som fællesgrav i bondestenalderen for omkring 5000 år siden, og ved en udgravning i 1924 fandt man flere stenøkser, nogle flintmejsler, et…

Bidrag til Svend Gønges Hule

På sporet af Svend Gønge

Tid / Periode -3400 -3000
2 kommentarer 0 anbefalinger

Svend Gønges navn er uløseligt forbundet med Jungshoved og hans kamp mod svenskerne i 1600-tallets talrige krige mellem Danmark og Sverige.Særligt Carit Etlars farverige romaner fra 1850’erne har været med til at forme opfattelsen af Svend Gønge. Det meste i Etlars fortællinger er dog fri digtning, men man ved med sikkerhed, at Svend Gønge var soldat i Christian den fjerdes tyske hær 1625-29. Navnlig under svenskekrigene i 1657-60 var Svend Gønge aktiv i Sydsjælland, hvor han ledede en oprørsgruppe. Under den skånske krig i 1670’erne gjorde han tjeneste i hæren, både på Stevns og i Skåne. Man ved ikke præcist hvornår Svend Gønge døde, men det har tidligst været i 1679.

Inge Heede Hertoft
, for mere end 7 år siden

Carit Etlars roman er såre romantisk med ædle frihedskæmpere og dejlige damer. Den rapport, som den historiske Svend Poulsen Gønge efterlod sig om sine bedrifter omkring Jungshoved, på Stevns og i Sydsjælland i øvrigt er såre kølig og meget lidt romantisk med nøgtern beskrivelse af de mange svenskere, han og hans mænd "gjorde kaput". Hans opgave var at aktivere så mange svenskere uden for København som muligt og trække dem væk fra hovedstaden. Det gjorde han så.

Susanne Guttorm
, for mere end 8 år siden

Hør sangen Svend Gønges Liste-Swing her: http://www.myspace.com/fyrdenafforfar (nr. 4). Sangen handler om Gøngehøvdingens liv og færden rundt i 1600-tallets Sydsjælland, hvor han blev både berygtet og berømt for sin list, snilde og sin udholdende facon i kampen mod svenske soldater. Sangen er skrevet i forbindelse med projektet "Fyr den af, forfar", hvor elever fra ti skoler i Danmark i samarbejde med en lokalhistoriker skulle finde, undersøge og videreformidle en spændende historie fra deres hjemegn. Se mere på www.forfar.dk

Svend Gønges navn er uløseligt forbundet med Jungshoved og hans kamp mod svenskerne i 1600-tallets…

Lidt opreklameret, men vidunderlig beliggenhed