Svenskehusene ved Ellebjerg

Fra flygtningely til andelsforening

Af

Lige over for Ellebjerg Station ligger Svenskehusene - 86 enetages røde træhuse. Svenskehusene er tidligere kommunale husvildebarakker, som blev opført i 1947. Selve bygningerne er svenskproducerede og oprindeligt brugt til at huse tyske flygtninge på Kløvermarken.…

Bidrag til Svenskehusene ved Ellebjerg Station

Det rejsende folk

0 kommentar 1 anbefalinger

Overfor Svenskehusene på den modsatte side af Ellebjergvej lå vognpladsen Blushøjlejren mellem 1948 og 1965. Hver vinter boede 60-80 rejsende familier her i deres beboelsesvogne. De rejsende rejste rundt i landet om sommeren og havde arbejde som skærslibere, gårdsangere samt i tivolier, cirkus, m.m. I 1965 blev lejren afviklet og en del af de rejsende fik bolig i Svenskehusene. Mange af dem ønskede netop at blive genhuset her, fordi meget af det frie liv og tætheden til slægten kunne vedligeholdes her. Det frie arbejdsliv i de omrejsende tivolier, cirkus er i nogen grad erstattet af andre selvstændige erhverv, som for eksempel tagdækning.

Det rejsende folk

Overfor Svenskehusene på den modsatte side af Ellebjergvej lå vognpladsen Blushøjlejren mellem…