Svenskehusene ved Ellebjerg
Fakta

Fra flygtningely til andelsforening

Af

Lige over for Ellebjerg Station ligger Svenskehusene - 86 enetages røde træhuse. Svenskehusene er tidligere kommunale husvildebarakker, som blev opført i 1947. Selve bygningerne er svenskproducerede og oprindeligt brugt til at huse tyske flygtninge på Kløvermarken.…

Vis mere

Bidrag til Svenskehusene ved Ellebjerg Station

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute

"Lejren" Elementhusene på Ellebjergvej

1 kommentar 1 anbefalinger

I december 1946 nedsatte Arbejds- og Socialministeriet 'Barakrealisationsudvalget' Det blev bl.a. sat til at udarbejde forslag til den fremtidige anvendelse af de barakker, tyske myndigheder havde efterladt her i landet, samt af de barakker, der var opført til indkvartering af tyske flygtninge. på Kløvermarken på Amager. Københavns Kommune bevilligede i 1947 penge til at købe 233 træhuse fra flygtningelejren på Kløvermarken. Der var to typer: '50-mands-huse', som skønnedes egnet til midlertidige børneinstitutioner, og 57 m2 'Skovhuggerhuse', som skønnedes egnede til midlertidig beboelse. Det besluttes at placere de fleste, nemlig 118 huse samt 11 vaskehuse, på Ellebjergvej. Udvalget mente, at husene blev indrettet som absolut midlertidige beboelser, der i nogen grad kunne afhjælpe den yderst fortvivlede boligsituation i 1947. Disse huse har derfor aldrig været husvilde boliger – som der er mange der tror. Beboerne her, var anvist lejlighed ud fra kriteriet, sygdom i familien eller mange børn. ( Deraf kælenavnet gummiløse) Mange der flyttede ind her, kom fra husvilde boliger. Min famile flyttede fra en husvildebolig på Nørrebro, som en de første, ind i april 1948. Min mor havde tubekulose hvilket medførte at vi kom i betragtning til et hus. Hun døde af denne sygdom i 1952, og fik derfor kun få år på dette dejlig sted, et sted der på den tid lå ude på landet, Ellebjergvej havde grøfter på begge sider, der var vejtræer, en bondegård 3- 400 meter væk m.m.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Ib Hansen
, for mere end 11 år siden

Blandt beboerne selv, kalder vi bebyggelsen "lejren" Den har haft mange forskellige øgenavne, bl.a. Gummiløse (Mange børn)

Bidrag til Svenskehusene ved Ellebjerg Station

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (11)

Det rejsende folk

Overfor Svenskehusene på den modsatte side af Ellebjergvej lå vognpladsen Blushøjlejren mellem…

"Lejren" Elementhusene på Ellebjergvej

I december 1946 nedsatte Arbejds- og Socialministeriet 'Barakrealisationsudvalget' Det…

"Lejren" har aldrig været husvilde boliger.

”Lejren” Af Ib Hansen, en af initiativtagerne til oprettelse af Lejerforeningen P.E.F. og…

Se flere fortællinger

Billeder (13)

Videoer (1)

  • Video