Svenskehusene ved Ellebjerg

Fra flygtningely til andelsforening

Af

Lige over for Ellebjerg Station ligger Svenskehusene - 86 enetages røde træhuse. Svenskehusene er tidligere kommunale husvildebarakker, som blev opført i 1947. Selve bygningerne er svenskproducerede og oprindeligt brugt til at huse tyske flygtninge på Kløvermarken.…

Bidrag til Svenskehusene ved Ellebjerg Station

"Lejren" Elementhusene på Ellebjergvej

1 kommentar 1 anbefalinger

I december 1946 nedsatte Arbejds- og Socialministeriet 'Barakrealisationsudvalget' Det blev bl.a. sat til at udarbejde forslag til den fremtidige anvendelse af de barakker, tyske myndigheder havde efterladt her i landet, samt af de barakker, der var opført til indkvartering af tyske flygtninge. på Kløvermarken på Amager. Københavns Kommune bevilligede i 1947 penge til at købe 233 træhuse fra flygtningelejren på Kløvermarken. Der var to typer: '50-mands-huse', som skønnedes egnet til midlertidige børneinstitutioner, og 57 m2 'Skovhuggerhuse', som skønnedes egnede til midlertidig beboelse. Det besluttes at placere de fleste, nemlig 118 huse samt 11 vaskehuse, på Ellebjergvej. Udvalget mente, at husene blev indrettet som absolut midlertidige beboelser, der i nogen grad kunne afhjælpe den yderst fortvivlede boligsituation i 1947. Disse huse har derfor aldrig været husvilde boliger – som der er mange der tror. Beboerne her, var anvist lejlighed ud fra kriteriet, sygdom i familien eller mange børn. ( Deraf kælenavnet gummiløse) Mange der flyttede ind her, kom fra husvilde boliger. Min famile flyttede fra en husvildebolig på Nørrebro, som en de første, ind i april 1948. Min mor havde tubekulose hvilket medførte at vi kom i betragtning til et hus. Hun døde af denne sygdom i 1952, og fik derfor kun få år på dette dejlig sted, et sted der på den tid lå ude på landet, Ellebjergvej havde grøfter på begge sider, der var vejtræer, en bondegård 3- 400 meter væk m.m.

Ib Hansen
, for mere end 7 år siden

Blandt beboerne selv, kalder vi bebyggelsen "lejren" Den har haft mange forskellige øgenavne, bl.a. Gummiløse (Mange børn)

Det rejsende folk

Overfor Svenskehusene på den modsatte side af Ellebjergvej lå vognpladsen Blushøjlejren mellem…