sabel
Fakta

Jylland i oprør

Af

Bondesønnen og kaperkaptajnen Skipper Clement indtog Aalborg i efteråret 1534, og i kølvandet gjorde de nordjyske bønder oprør mod adelen i den landflygtige kong Christian den Andens navn. Den jyske adel samlede derfor en hær og drog mod Aalborg for at nedkæmpe…

Vis mere

Bidrag til Svenstrup Mose og Lere Sig

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

De nordjyske bønders Waterloo

Tid / Periode 1534
1 kommentar 0 anbefalinger

Bøndernes triumf efter slaget i november 1534 blev kortvarig. De flygtede adelsmænd fik nemlig forstærkning fra hertug Christian af Holstens tropper, der blev ledet af feltherren Johan Rantzau. 18. december stormede Rantzau resolut Aalborg, hvor oprørerne havde forskanset sig. Og nu var hævnen grum. Lejesoldaterne fik fri plyndring i byen, og alle indbyggere blev dømt til døden - så var der en god anledning til at brandbeskatte dem. Helligåndsklostrets prior måtte betale 500 mark for "at fri sin hals" og for at købe plyndret gods tilbage. For at undgå døden angav oprørerne deres ledere, der straks blev henrettet. Skipper Clement blev halshugget i Viborg i 1536. Han måtte til spot bære en krone af bly.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Niels Sunesen
, for mere end 10 år siden

Waterloo er vel synonymt med det endelige og afgørende nederlag. Ved Svenstrup pryglede bønderne de adelige af hestene - jævnfør "Kongens Fald" - og vandt altså, så det var vel først da Rantzaus tyske lejesoldater hærgede Jylland og løb Aalborg overende at man kan tale om et Waterloo?

Bidrag til Svenstrup Mose og Lere Sig

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

De nordjyske bønders Waterloo

Bøndernes triumf efter slaget i november 1534 blev kortvarig. De flygtede adelsmænd fik nemlig…

Billeder (3)