Tangeværket
Fakta

Danmarks største vandkraftværk

Af

Tangeværket er Danmarks største vandkraftværk. Det blev bygget efter energikrisen under første verdenskrig. Værket bliver også kaldt Gudenaacentralen. Det begyndte sin elproduktion i 1921, og fremstillede i 1920’erne mere end 20 procent af hele Jyllands…

Vis mere

Bidrag til Tangeværket, Gudenåcentralen

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Skal ingeniørerne hænges?

Tid / Periode 1918 1921
1 kommentar 2 anbefalinger

I løbet af december måned 1920 opstår en ny sø. Foran den lange dæmning tværs over Gudenådalen mellem Ans og Tange bliver dalen fyldt op med vand, som sikrer vand til det nye kraftværk, der leverer strøm til både Skive og Århus. Fra dæmningen ser man de sidste rester i landskabet. Fire bøgetræer strækker deres nøgne grene mod det grå dagslys. Lokale rygter fortæller, at de fire ingeniører, der står bag projekteringen og arbejdet med kraftværket og søen, skal hænges. En i hvert træ, hvis dæmningen ikke kan holde vandmasserne tilbage. Dæmningen holder. I 2009 står står tre af de fire træstammer endnu på bunden af Tange sø.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Jytte Thorndahl
, for mere end 10 år siden

Der er desværre faldet måleenhede kWh ud efter 11. millioner i teksten om Tangeværket. Tangeværket producerer gennemsnitlig 11 millioner kilowatttimer.

Bidrag til Tangeværket, Gudenåcentralen

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Skal ingeniørerne hænges?

I løbet af december måned 1920 opstår en ny sø. Foran den lange dæmning tværs over…

Billeder (6)