Tangeværket

Danmarks største vandkraftværk

Af

Tangeværket er Danmarks største vandkraftværk. Det blev bygget efter energikrisen under første verdenskrig. Værket bliver også kaldt Gudenaacentralen. Det begyndte sin elproduktion i 1921, og fremstillede i 1920’erne mere end 20 procent af hele Jyllands…

Bidrag til Tangeværket, Gudenåcentralen

Skal ingeniørerne hænges?

1 kommentar 2 anbefalinger

I løbet af december måned 1920 opstår en ny sø. Foran den lange dæmning tværs over Gudenådalen mellem Ans og Tange bliver dalen fyldt op med vand, som sikrer vand til det nye kraftværk, der leverer strøm til både Skive og Århus. Fra dæmningen ser man de sidste rester i landskabet. Fire bøgetræer strækker deres nøgne grene mod det grå dagslys. Lokale rygter fortæller, at de fire ingeniører, der står bag projekteringen og arbejdet med kraftværket og søen, skal hænges. En i hvert træ, hvis dæmningen ikke kan holde vandmasserne tilbage. Dæmningen holder. I 2009 står står tre af de fire træstammer endnu på bunden af Tange sø.

Jytte Thorndahl
, for mere end 6 år siden

Der er desværre faldet måleenhede kWh ud efter 11. millioner i teksten om Tangeværket. Tangeværket producerer gennemsnitlig 11 millioner kilowatttimer.

I løbet af december måned 1920 opstår en ny sø. Foran den lange dæmning tværs over…