Tekstilby Herning Th. Nielsens Gade
Fakta

Kunsten provokerer

Af

Bønderne i Midtjylland har strikket og solgt uldvarer siden 1500-tallet. Mod slutningen af 1800-tallet opstod de første strikkefabrikker. Man kan stadig se sporene i Hammerum, hvor Niels Larsens og Jensen og Stampes strikkefabrikker er lavet om til boliger. Fra 1950…

Vis mere

Bidrag til Tekstilbyen Herning

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Når kunsten invaderer fabrikken

Tid / Periode 1950 1970
1 kommentar 1 anbefalinger

I tekstilbyen Herning opstod der et usædvanligt samarbejde mellem den foretagsomme skjortefabrikant Aage Damgaard og kunstneren Paul Gadegaard. "Den sorte fabrik" blev til i 1956, da skjortefabrikanten gav kunstneren Paul Gadegaard fuldstændig frie hænder til at udsmykke fabrikken. Gadegaard proklamerede: ”Jeg skal fanema lave Danmarks største socialrealistiske maleri” og gik så i gang. Fabrikken blev malet kulsort udvendig, og vinduerne fik alverdens lysende farver. Kunstværket fortsatte inde i bygningen, hvor fabrikslokalerne og kontoret blev malet i lyse farver. Gadegaard designede også selv møbler til fabrikken. "Den sorte fabrik" skabte opstandelse i og uden for Herning, men mon ikke det også var god reklame for Damgaards Angli-skjorter?

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Bendt Lund Nielsen
, for mere end 8 år siden

Ja, Herning er en spændende og lidt "underlig" by. Har været et år på Herning Højskole, som nu ikke mere er højskole! Sørgeligt!

Bidrag til Tekstilbyen Herning

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Når kunsten invaderer fabrikken

I tekstilbyen Herning opstod der et usædvanligt samarbejde mellem den foretagsomme skjortefabrikant…

Billeder (1)

Videoer (1)

  • Video