Tekstilby Herning Th. Nielsens Gade

Kunsten provokerer

Af

Bønderne i Midtjylland har strikket og solgt uldvarer siden 1500-tallet. Mod slutningen af 1800-tallet opstod de første strikkefabrikker. Man kan stadig se sporene i Hammerum, hvor Niels Larsens og Jensen og Stampes strikkefabrikker er lavet om til boliger. Fra 1950…

Bidrag til Tekstilbyen Herning

Når kunsten invaderer fabrikken

1 kommentar 1 anbefalinger

I tekstilbyen Herning opstod der et usædvanligt samarbejde mellem den foretagsomme skjortefabrikant Aage Damgaard og kunstneren Paul Gadegaard. "Den sorte fabrik" blev til i 1956, da skjortefabrikanten gav kunstneren Paul Gadegaard fuldstændig frie hænder til at udsmykke fabrikken. Gadegaard proklamerede: ”Jeg skal fanema lave Danmarks største socialrealistiske maleri” og gik så i gang. Fabrikken blev malet kulsort udvendig, og vinduerne fik alverdens lysende farver. Kunstværket fortsatte inde i bygningen, hvor fabrikslokalerne og kontoret blev malet i lyse farver. Gadegaard designede også selv møbler til fabrikken. "Den sorte fabrik" skabte opstandelse i og uden for Herning, men mon ikke det også var god reklame for Damgaards Angli-skjorter?

Bendt Lund Nielsen
, for mere end 7 år siden

Ja, Herning er en spændende og lidt "underlig" by. Har været et år på Herning Højskole, som nu ikke mere er højskole! Sørgeligt!

I tekstilbyen Herning opstod der et usædvanligt samarbejde mellem den foretagsomme skjortefabrikant…