Rejsegilde på Telefonhuset

På linje med København

Af

I næsten 100 år var Telefonhuset i Nørregade 21 i København hovedsæde for Kjøbenhavns Telefon Aktieselskab (KTAS og senere TDC). Huset åbnede dørene i 1909 efter en byggeperiode med lange pauser, fordi telefonselskabet manglede penge. Økonomien blev reddet, og …

Bidrag til Telefonhuset i Nørregade

Tavse telefoner gjorde arbejdet lettere

3 kommentarer 2 anbefalinger

Da nytårsklokkerne indvarslede året 1920, holdt telefonerne op med at ringe i København. Propperne var taget ud af omstillingsbordene hos Telefonhuset, som samlede hovedstadens telefoniske nervetråde. Normalt betjente hundredevis af såkaldte telefonistinder linjerne. Men nu svarede ingen på opkald til centralen. Telefonen var helt død. Kvinderne nedlagde nemlig arbejdet. Over hele landet strejkede efterhånden 14.000 telefonarbejdere for bedre arbejdsvilkår. Et hovedkrav var kvindernes ret til at beholde arbejdet, selvom de blev gift og fik børn. Strejken varede seks uger, før kravene blev imødekommet. Så begyndte bryllupperne, og en børneinstitution blev snart føjet til Telefonhusets faciliteter. Børnene kommer her stadig dagligt, men telefonfolkene er flyttet. Telefonhuset blev solgt i 2008, og TDC A/S flyttede hovedkvarteret til Teglholmen i Københavns Sydhavn.

nanna hansen
, for et år siden

PernilleSiesing
, for mere end 6 år siden

Danmark blev mindre, og statens greb om kommunikationen større. I løbet af 1800-tallet fremkom stort set alle de nyskabelser, der er fundamentet for kommunikationssamfundet. Frimærket indførtes i 1851 og den elektriske telegraf i 1854. I 1897 fastslog staten sit monopol på den telefonbetjening, som private selskaber havde stået for siden 1881. Valdemar Poulsens opfindelser skabte grundlaget for lydlagring og radiofoni

Pernille Siesing
, for mere end 6 år siden

15 meter lange omstillingsbord, der i over 50 år betjente telefonabonnenterne i Hellerup. Det imponerende omstillingsbord er udformet i træ og dekoreret med kunstfærdige forsiringer i messing. På trods af omstillingsbordets pragtfulde ydre, var det ikke kun til pynt. Det udgjorde Hellerups telefoncentral og havde en vigtig funktion som nerve i al telefontrafikken til og fra Hellerups telefonabonnenter. For at gøre udtalen af centralens navn tydelig blev stavelsen “le” fjernet i navnet, og Hellerup central blev til Helrup central. Omstillingsbordet blev fabrikeret i 1924 og fungerede helt frem til 1978, hvor fuldautomatiseringen af telefonsystemet nåede til Hellerup.

Da nytårsklokkerne indvarslede året 1920, holdt telefonerne op med at ringe i København.…