Det blæste man på i bronzealderen
I bakkelandet mellem Middelfart og Assens på Nordvestfyn ligger Tellerup Skov. Når man ad en skovsti går op på en af bakkerne, passerer man flere bronzealderhøje. Øverst ligger den største, og herfra er der flot udsigt over landskabet. I en af højene er der…
Hvad er en lur?
Luren er et blæseinstrument af bronze med et mundstykke, som minder om en trompets, og et svungent rør, der ender i en rund prydplade. Lurerne er fra bronzealderen, 1200-700 f.Kr. De er en nordisk specialitet og kendes af mange danskere fra lurblæserstatuen ved Rådhuspladsen i København. Lurerne blev brugt i bronzealderens hellige ritualer. På svenske helleristninger ses mænd med hornede hjelme, der blæser på lur. Efter brug blev lurerne ofret i moserne. Vi finder dem aldrig i gravhøjene. Mens gravhøjene ligger højt, er lurerne ofret lavt i landskabet. Måske har nogle dem, der er begravet i højene i Tellerup Skov, engang blæst i Tellerup-lurerne.
- Anbefal Log ind eller opret profil for anbefale
- Send
- Del
- Del på facebook
- Tilføj din egen fortælling
Kommentarer til fortællingen (1)

Stedsangivelsen på kortet må være forkert. Vi skal i stedet nord for Tellerup, som der retteligt står i teksten. Vi skal følge Ørslevvej syd ud af Ørslev. Her kommer først Dalgård på højre hånd og godt 100 meter længere fremme på venstre hånd kommer så en markvej, der fører ind til mosen. Dette så vidt jeg ved.
Bidrag til Tellerup
Bidrag med en fortælling om stedet
Bidrag med et eller flere billeder
Bidrag med video
Bidrag med links
Fortællinger (1)
Luren er et blæseinstrument af bronze med et mundstykke, som minder om en trompets, og et svungent …