Tellerup
Fakta

Det blæste man på i bronzealderen

Af

I bakkelandet mellem Middelfart og Assens på Nordvestfyn ligger Tellerup Skov. Når man ad en skovsti går op på en af bakkerne, passerer man flere bronzealderhøje. Øverst ligger den største, og herfra er der flot udsigt over landskabet. I en af højene er der…

Vis mere

Bidrag til Tellerup

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Hvad er en lur?

Tid / Periode -1200 -700
1 kommentar 0 anbefalinger

Luren er et blæseinstrument af bronze med et mundstykke, som minder om en trompets, og et svungent rør, der ender i en rund prydplade. Lurerne er fra bronzealderen, 1200-700 f.Kr. De er en nordisk specialitet og kendes af mange danskere fra lurblæserstatuen ved Rådhuspladsen i København. Lurerne blev brugt i bronzealderens hellige ritualer. På svenske helleristninger ses mænd med hornede hjelme, der blæser på lur. Efter brug blev lurerne ofret i moserne. Vi finder dem aldrig i gravhøjene. Mens gravhøjene ligger højt, er lurerne ofret lavt i landskabet. Måske har nogle dem, der er begravet i højene i Tellerup Skov, engang blæst i Tellerup-lurerne.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Peter Storm
, for mere end 13 år siden

Stedsangivelsen på kortet må være forkert. Vi skal i stedet nord for Tellerup, som der retteligt står i teksten. Vi skal følge Ørslevvej syd ud af Ørslev. Her kommer først Dalgård på højre hånd og godt 100 meter længere fremme på venstre hånd kommer så en markvej, der fører ind til mosen. Dette så vidt jeg ved.

Bidrag til Tellerup

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Hvad er en lur?

Luren er et blæseinstrument af bronze med et mundstykke, som minder om en trompets, og et svungent …