1. Verdenskrig og mellemkrigstiden

Verdenskrig, brølende 20’ere og gullashbaroner

0 anbefalinger

Begyndelsen af 1900-tallet var præget af første verdenskrig og en økonomisk krise, som såkaldte gullaschbaroner tjente styrtende på. Men perioden var også fyldt med jazzmusik, elektricitet, store forventninger og politiske forlig, der var med til at grundlægge velfærdsstaten. Og så fik danskerne både fritid, ferie, campingplads og verdens første kvindelige minister.

I sommeren 1914 bredte første verdenskrig som en lynild over Europa, og kontinentet var holdt i et modbydeligt jerngreb indtil 1918. Takket være dygtigt diplomati - og stormagternes kølige analyser af, hvad der gavnede dem mest - undgik danskerne krigens rædsler. Alligevel satte krigen dybe spor i Danmark. For gårdejere, skibsredere og driftige forretningsmænd blev krigsårene en gylden tid, hvor de tjente formuer på de krigsførende landes efterspørgsel. Gullaschbaron blev det danske ord for krigsspekulant. Men for flertallet af danskerne blev tilværelsen præget af høje leveomkostninger. Regeringen greb ind og afbødede med kontrol af produktion og priser samt med rationering af for eksempel fødevarer.

Endelig en nationalstat
Selv om Danmark ikke var direkte involveret i første verdenskrig, var krigen tæt på. Tysk militær var bekymret …

Tisdlinje for 1. Verdenskrig og mellemkrigstidens fortællinger

Se 1. Verdenskrig og mellemkrigstidens steder på kortet