2. Verdenskrig

I seng med fjenden

5 anbefalinger

Den tyske besættelse 1940-45 er den mest dramatiske episode i de sidste hundrede års Danmarkshistorie. I forhold til de brutale tilstande i resten af de besatte lande i Europa var Danmarks vilkår dog ganske milde. Det demokratiske politiske system virkede gennem det meste af besættelsen, men prisen for de lempelige vilkår var tilpasning til det nazistiske Tyskland.

Den 9. april 1940 om morgenen angreb Nazityskland Danmark. Efter et par timers ulige kampe og 16 dræbte danske soldater valgte regeringen kapitulationen. Danmark var blot en trædesten for Tyskland, hvis strategiske mål var Norge. Året efter var det meste af Europa i Hitlers hænder.

"Politisk uafhængighed"
Ved besættelsen blev Danmark lovet ”politisk uafhængighed”, hvis regeringen sikrede tysk militær uhindret operation i landet. Danmark blev dermed givet betydelige fordele. Mens der i andre besatte lande blev oprettet tyske forvaltninger og indsat marionetregeringer, styredes Danmark af danske myndigheder, ligesom det politiske system fra Folketing til sogneråd var intakt. Modydelsen var, at man forhindrede enhver modstand mod besættelsesmagten.

Hverdag
I begyndelsen af besættelsen gav det ikke større problemer. Vel føltes…