Christian den Fjerde

Tema

Knuste drømme og storslåede bygningsværker

0 anbefalinger

Christian den Fjerde (1577-1648) er nok den mest kendte konge i Danmarkshistorien. Han satte især sit præg på perioden med en række enestående bygningsværker som Frederiksborg Slot, Børsen og Rundetårn og som grundlægger af en række byer som Fredericia og Christianshavn. Desværre blev de sidste årtier af hans regeringstid præget af militære nederlag og økonomisk tilbagegang, det betød, at Danmark mistede sin status som regional stormagt.

Christian den Fjerde var en ambitiøs konge. Han drømte om at gøre Danmark til en regional stormagt og spille en fremtrædende rolle på den internationale scene. Da Christian i 1596 som 19-årig blev kronet, overtog han et velfungerende og velstående rige, og han begyndte straks at realisere sine drømme. Ved Hillerød i Nordsjælland opførte han Frederiksborg Slot, en fyrstebolig i international format, hvor flere af Europas betydeligste kunstnere arbejdede med slottets udsmykning.
Frederiksborg var også en stor herregård og kongen var landets største godsejer. Indtægterne fra landbrug dækkede dog ikke rigets udgifter, og Christian den Fjerde forsøgte at gøre Danmark til en handelsnation. Det fantastiske Neptunspringvand i den ydre slotsgård på Frederiksborg fremstiller kongen som havets hersker og Østersøen som kilden til landets…

Tisdlinje for Christian den Fjerdes fortællinger

Se Christian den Fjerdes steder på kortet

Gruppe Gruppe
Steder Steder
Nyt Nyt
Gruppe Gruppe
Ruter Ruter