Daglige dage - boligen gennem tiderne

Fra fælleshus til enkeltværelser

2 anbefalinger

Der er sket voldsomme ændringer i hus og hjem gennem 1000 år. Vi er gået fra fællesskab til privat. Hjemmet er gået fra at være ét stort rum, hvor man spiste, sov og arbejdede til at have flere og flere rum til forskellig brug. Bolig og arbejde er blevet adskilt, og vi er gået fra ild og røg til moderne teknik.

Boligen på landet i 1000 år

I jernalder og vikingetide spiste, sov og arbejdede man som regel i et stort rum. Fra 1200-tallet fik vi flere og private "stuer", lukkede rum, der kan opvarmes. På en bondegård i 16-1700-tallet havde man en dagligstue, hvor familien også sov i alkover (lukkede senge), en storstue til fest og gemmemøbler (kister og skabe), bryggers og kamre. På Sjælland lavede husmoderen mad inde i den åbne skorsten, på Fyn og Jylland i en kamin i dagligstuen. Opvarmningen skete med tørv i bilæggerovne, kun de færreste havde råd til også at have kakkelovne (og dermed tre skorstene på stuehuset). I 1800-tallet fik bønderne nye rum: soveværelse, fin stue, havestue, gæsteværelse - nogle endda børneværelse.  Med de moderne komfurer blev dagligstuen til et spisekøkken, og i…

Tisdlinje for Daglige dage - boligen gennem tidernes fortællinger

Se Daglige dage - boligen gennem tidernes steder på kortet