Fattiglemmerne

Tema

Afhængig af samfundet

1 anbefalinger

De mennesker, som har været afhængige af samfundets vilje til at hjælpe, har været udsat for lidt af hvert gennem Danmarkshistorien. Tiggere var jaget vildt, fattige børn blev indsat til strafarbejde, og 1800-tallets fattiggård var mest til skræk og advarsel. Vejen til velfærdsstaten har været lang og hård for de fattige.

Omsorgen for de, som ikke kan forsørge sig selv, er til alle tider en væsentlig opgave for samfundet. I denne omsorg blandes medmenneskeligheden og hjælpeviljen med mistroen til de fattige og krav om, at de skal stille deres arbejdsevne til rådighed. Fra 1500-tallet voksede gruppen af besiddelsesløse, som søgte arbejde hos bønder og håndværkere. Det var den gruppe, der med tiden blev til vore dages lønarbejdere. Dermed voksede også gruppen af mennesker, som i dele af deres liv blev afhængig af en forsorg organiseret af samfundet. Den voksende gruppe af besiddelsesløse satte gang i en udvikling, som ad mange veje skulle føre til vore dages velfærdsstat.

Tiggerjagt

Staten bekæmpede allerede fra 1500-tallet ulovlige tiggere nådesløst. De blev jævnligt forfulgt i tiggerjagter og sat til straffearbejde ved kongens…

Tisdlinje for Fattiglemmernes fortællinger

Se Fattiglemmernes steder på kortet

Gruppe Gruppe
Steder Steder
Nyt Nyt
Gruppe Gruppe
Ruter Ruter