Huse for de syge

Tema

Fra åreladning til superhospitaler

1 anbefalinger

Nutidens sundhedsvæsen har rødder tilbage til slutningen af 1700-tallet, hvor husene for de syge begyndte at blive bygget med helbredelse for øje. Patienter blev indlagt og behandlet med forventning om, at de kunne blive raske igen. I et langt historisk perspektiv er sygehuset ikke en gammel institution. Det er derimod hospitalet, som var stedet, hvor syge og fattige mennesker, der ikke kunne klare sig selv, fik ophold men ingen behandling.

Arkæologiske undersøgelser af skeletter fra oldtiden er med til at kaste lys over, hvad vores fjerne forfædre fejlede. Slidgigt og tuberkulose var almindelige lidelser, mens syfilis og spedalskhed først ses på fund fra middelalderen. Forskningen dokumenterer også, at der har været sårkyndige personer i oldtiden. I udgravninger er der fundet instrumenter til åreladning samt kirurgiske redskaber, som har været velegnede til at behandle mindre ulykker med: skalpeller, pincetter, nåle og udstyr til sårlukning. Også trepanation, det vil sige et operativt indgreb på kraniet, er blevet udført.

Populære åreladninger

Det første skriftlige vidnesbyrd herhjemme om behandlingsmetoder som åreladning kendes fra en bog skrevet af Roskilde-kanniken Henrik Harpestreng (død 1244). Åreladningen blev meget populær, og ideen…

Tisdlinje for Huse for de syges fortællinger

Se Huse for de syges steder på kortet

Gruppe Gruppe
Steder Steder
Nyt Nyt
Gruppe Gruppe
Ruter Ruter