Klima- og landskabsændringer gennem 10000 år

Tema

Fra rå istid til velfriserede marker

0 anbefalinger

Klimaet og landskabet har ændret sig drastisk siden den sidste istid sluttede for cirka 12.000 år siden og til i dag. Fra et arktisk tundralandskab med næsten ingen planter og en befolkning bestående af få jægere til et mildt, tempereret kystklima og tæt bebygget kulturlandskab, hvor der i dag bor over 5,5 millioner danskere.

Danmarks mest markante landskabsgrænse går ned gennem det bakkede Midtjylland. Landskabsgrænsen er skabt af isens hovedopholdslinje under sidste istid for 120.000-12.000 år siden. Hele jordoverfladen i Østdanmark er modelleret af en række gletsjere, der slæbte forskellige jordblandinger ind over landskabet. Vestdanmark var ikke dækket af is under sidste istid. Derfor er Østdanmark groft sagt skabt til agerbrug, mens Vestdanmark mere er egnet til husdyrbrug.

I Danmark kommer grundfjeldet fra jordens oldtid kun til syne på Bornholm. Klippeøens landskab er derfor helt unikt i Danmark og minder på mange punkter om Sverige.

Da isen forsvandt fra Danmark cirka 14.000 år f. Kr., begyndte plantevæksten at brede sig ud over det nøgne tundralandskab, og rensdyr fulgte efter. De første jægerfolk fra denne tid kaldes Hamburgkulturen, og der er fundet spor efter dem…

Tisdlinje for Klima- og landskabsændringer gennem 10000 års fortællinger

Se Klima- og landskabsændringer gennem 10000 års steder på kortet

Gruppe Gruppe
Steder Steder
Nyt Nyt
Gruppe Gruppe
Ruter Ruter